Typ om te zoeken

Facility In the spotlight Ziekenhuizen

Splinternieuwe dienst Intensieve Zorg bij A.S.Z. Aalst

Delen

Op dinsdag 26 januari 2021 neemt het A.S.Z. een nieuwe state-of-the-art afdeling Intensieve Zorg in gebruik. Deze kritieke dienst beschikt over achttien ruime éénpersoonskamers met twee centrale verpleegposten voorzien van hypermoderne faciliteiten om een optimale bewaking en verzorging te verzekeren. De patiëntenkamers zijn uitgerust met de nodige rustgevende elementen om een optimaal comfort van de patiënt te garanderen en met alle modernste apparatuur: één digitaal werkstation per bed, verticale medische pendels, monitoring, …

Comfort

Het resultaat van de vernieuwingen moet zowel het psychische als het fysieke welzijn van de patiënt bevorderen. De hele omgeving is erop gericht om de nodige rustgevende elementen in te bouwen en de beleving van de patiënt te optimaliseren, maar tegelijk zijn of haar comfort en veiligheid te garanderen. Fotoprints, natuurlijke lichtinval, frisse lucht en een rustgevend geluidskader komen op de eerste plaats. Ook over kleurgebruik, vormgeving, materiaalkeuze, ruimtegebruik, dag- en nachtritme, privacy en visuele nabijheid van de zorgverleners is nagedacht.Dr. Bart Nonneman, medisch diensthoofd Intensieve Zorg legt uit: “Met deze investering willen we onze patiënten meer comfort en hoogkwalitatieve zorg bieden. Onze doelstelling om innovatieve gezondheidszorg te bieden, zorgt ervoor dat we als ambitieus ziekenhuis ook op vlak van infrastructuur de lat hoog leggen.”

Deze splinternieuwe dienst beschikt over vier isolatiekamers met toegangssluis. Hier geeft een aangepast over- en onderdruksysteem de mogelijkheid om patiënten met een besmettelijke infectie (zoals coronapatiënten) of met een gecompromitteerde immuniteit van de buitenwereld af te sluiten.

Het nieuwe tilsysteem helpt de verpleegkundige om een ernstig zieke patiënt in en uit het bed of de zetel te tillen. Een koelplafond voorziet elke kamer van een aangenaam binnenklimaat. Tegelijkertijd is het volledig geruisloos, tochtvrij én energiezuinig. Het geautomatiseerd ventilatiesysteem zorgt voor gefilterde lucht, vrij van bacteriën en allergenen.

Bovendien werd er een ruime wachtruimte gecreëerd. Het secretariaat is centraal gelegen om familieleden vlot te kunnen ontvangen. Gesprekken met de familie en teamvergaderingen vinden plaats in een volledig uitgeruste vergaderzaal met een geavanceerd systeem: een 360-graden stemgestuurde camera en een microfoon.

Hoogtechnologische toestellen

Bewaking gebeurt aan de hand van een bedside monitor en centrale monitoring aangevuld met een heel arsenaal van invasieve monitoringstechnieken. Deze monitors meten en registreren hartslag, hartritme, temperatuur, ademhalingsfrequentie, bloeddruk, zuurstofsaturatie, intracraniele drukken, hartdebieten, … Ze voorspellen vroegtijdig veranderingen van de vitale functies en waarschuwen de verpleegkundige als er een risicovolle situatie kan of gaat ontstaan (vitaal bedreigde patiënt).

Dankzij apparaten zoals beademingstoestellen (die de ademhaling van de patiënt overnemen) en dialysetoestellen (die de nierfunctie van de patiënt overnemen) kunnen de verpleegkundigen de toestand van de patiënt goed opvolgen, waardoor ze snel en accuraat kunnen ingrijpen bij onverwachte problemen.

Gespecialiseerde dienst Intensieve Zorg

De dienst Intensieve Zorg behandelt alle patiënten met acute levensbedreigende aandoeningen. Ook na zware chirurgische ingrepen zoals hartchirurgie worden patiënten op de dienst opgenomen. Het A.S.Z. is specifiek gespecialiseerd in pancreaschirurgie, beroertezorg en zijn interventionele behandelingen, complexe abdominale heelkunde, cardiochirurgie met alle invasieve ondersteunings-technieken (zoals ECMO: Extra Corporele Membraan Oxygenatie), therapeutische hypothermietechnieken, polytraumatologie, hoofd- en halsoncochirurgie met reconstructies en alle types van orgaandonatie na overlijden.De tien intensivisten die op deze dienst werken bij het A.S.Z. op campus Aalst worden ondersteund door een deskundig team van verpleegkundigen, zorgkundigen en paramedici, zoals psychologen, perfusionisten, kinesisten en diëtisten. Er is een hechte samenwerking met de dienst Intensieve Zorgen op campus Geraardsbergen. Beide diensten vormen elkaars buffer bij regionaal plaatsgebrek en er is een vlot doorverwijzingssysteem voor de patiënten die nood hebben aan hoog gespecialiseerde kritieke zorg en behandelingen vanuit een centrale campusoverschrijdende organisatie.

De afdeling Intensieve Zorg van het A.S.Z. garandeert een optimale medische zorg door een intense samenwerking tussen verschillende disciplines: Spoed, Anesthesie, Algemene
Heelkunde, Nefrologie, Vaatheelkunde, Neurologie, Algemeen Inwendige Geneeskunde, Oncologie …

Met de nieuwste technieken en hoogtechnologische toestellen, maar ook met veel engagement en gedrevenheid stelt het team Intensieve Zorg van het A.S.Z. 24 uur op 24 alles in het werk om de patiënten door een zeer ernstige, soms zelfs levensbedreigende, fase heen te helpen.

Katlyn Colman, algemeen directeur: “Hoewel het aantal coronapatiënten bij het A.S.Z. momenteel relatief laag is, blijft het nog altijd heel druk op de dienst Intensieve Zorgen. Deze nieuwe dienst met achttien ruime éénpersoonskamers waarvan vier isolatiekamers zorgt ervoor dat we ons efficiënt kunnen organiseren. Het is een aangename en professionele werkomgeving waar de nadruk ligt op kwaliteitsvolle zorgverlening.”

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *