Typ om te zoeken

Techniek

Steeds ‘cleanere’ ziekenhuizen dankzij ENGIE Solutions

Delen

Het is meestal discreet werk achter de schermen, maar wel van ‘levensbelang’ om het comfort en de veiligheid van de patiënten en het personeel te garanderen. Luchtbehandeling voor cleanrooms en operatiekamers, klimaatregeling, koelingstechnieken: ENGIE Solutions is dankzij zijn toonaangevende expertise in complexe HVAC-installaties de geprivilegieerde partner van een honderdtal Belgische ziekenhuizen. 

Bedrijven die in staat zijn om zorginstellingen te helpen bij de naleving van de normen op het vlak van klimaathygiëne in operatiekamerslaboen andere steriele ruimteszonder daarbij de technische, duurzaamheids- en energie-efficiëntievereisten uit het oog te verliezen, zijn schaars in ons land. ENGIE Solutions is zo’n bedrijf.  

“Het aanbod van ENGIE Solutions aan de gezondheidszorg is erg ruim”, zegt ook Axel Vandermeulen, Commercial Manager Buildings Division bij ENGIE Solutions. Met onze innovatieve en duurzame oplossingen, waarbij bijzondere aandacht wordt besteed aan hygiëne, beantwoorden we aan de verwachtingen van de sector.”   

Zo ontwikkelt ENGIE Solutions onder andere erg complexe HVAC-installaties die voldoen aan bijzonder strenge technische vereisten. Koeling, temperatuur– en luchtdrukregeling, luchtzuivering… ze zijn allen van cruciaal belang, en daarom streven we dan ook voortdurend naar een optimalisaties op vlak van veiligheid en comfort. 

Geavanceerde technologieën 

Een van de technologieën die sinds kort in verschillende ziekenhuizen gebruikt wordt, is een procedé met chloorinjectie waardoor het sanitair warm water minder verwarmd moet worden en tegelijkertijd beschermd is tegen legionella. Deze technologische innovatie heeft dan ook een positieve impact heeft op de energiefactuur. 

Ook op het vlak van koeling innoveert ENGIE Solutions. Koude kan bijvoorbeeld worden geproduceerd door gebruik te maken van absorptiekoeling: een doeltreffende, energiezuinige en quasi koolstofneutrale innovatie. “Deze water-ammoniakabsorptie-eenheid maakt gebruik van warmteverlies in plaats van elektrische energie”, benadrukt Axel Vandermeulen. “De oplossing kan toegepast worden om een duurzame thermische energiebron te creëren die beschikbaar is in een breed temperatuurbereik van -50 °C tot +85 °C.” 

Nog een voorbeeld? Sterilisatie is onderworpen aan zeer strikte normen op het vlak van zuiverheid, verluchting, omgevingstemperatuur en -druk. Daarom heeft ENGIE Solutions voor één van zijn klanten een HVAC-systeem ontwikkeld om aan die vereisten te voldoen. “We hebben bijvoorbeeld koelers van 400 kW geïnstalleerd om water te produceren dat afgekoeld wordt tot 7 °C. Dat water wordt gebruikt om de warme lucht in de cleanrooms te koelen. Bovendien beperken meer dan 100 HEPA-filters in het plafond de hoeveelheid stofdeeltjes.”   

De voordelen voor u? 

ENGIE Solutions neemt niet alleen de installaties voor zijn rekening, maar staat ook in voor de ingebruikname, validatie, permanente kwaliteitscontrole en het onderhoud. Dat gebeurt steeds in nauwe samenwerking met de ziekenhuisteams, die ook door ENGIE Solutions opgeleid worden. 

ENGIE Axima, ENGIE Cofely, ENGIE Fabricom en hun dochterbedrijven hebben hun krachten gebundeld onder één vlag, ENGIE Solutions, om u een uniek aanspreekpunt te bieden. Op die manier staan meer dan 10.000 medewerkers met uiteenlopende vaardigheden die elkaar perfect aanvullen, u bij voor de bouw en renovatie van uw zorginstellingen. 

Voor verder informatie : engie.be/healthcare 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *