diagnose eierstokkanker

Nieuwe strategie om eierstokkanker te diagnosticeren

Een internationale onderzoeksgroep onder leiding van UZ Leuven en KU Leuven ontwikkelde een nieuwe strategie om eierstoktumoren te classificeren als goed- of kwaadaardig. De nieuwe methode is de meest aangewezen behandeling.

Wouter Froyman
“De overlevingskans van de patiënt verhoogt bij een betere diagnose”, aldus prof. dr. Froyman.

In dit onderzoek werden 5.000 patiënten in zeventien centra wereldwijd gecontroleerd met de nieuw ontwikkelde ’tweestapsstrategie’. Bij deze methode wordt allereerst gekeken naar bepaalde kenmerken die al een groot deel van de gezwellen kunnen classificeren zonder dat daar een computer bij aan te pas komt. Indien de tumor toch naderbij onderzoekt moet worden, is er de tweede stap. Deze gebeurt aan de hand van een statistisch model (ADNEX) dat op basis van echografiebeelden de kans bepaalt dat het om een goedaardige, dan wel om een bepaald type kwaadaardige tumor gaat.

Overlevingskansen

Het Leuvense team publiceerde zopas, samen met collega’s van Imperial College Londen en de Universiteit van Lund (Zweden) de resultaten in een grote studie. Ze tonen aan dat de strategie goed kan bepalen welke patiënten tot een hogere risicogroep behoren. Niet onbelangrijk, want elk jaar worden bij duizenden Belgische vrouwen eierstoktumoren vastgesteld. Die kunnen variëren van goedaardig tot verschillende graden van kwaadaardigheid. Een juiste diagnose is belangrijk om de meest aangewezen behandeling te bepalen.

“De meerwaarde van onze strategie is dat het een meer verfijnde diagnose biedt van mogelijk kwaadaardige tumoren, wat de overlevingskansen van de patiënt verhoogt”, vertelt prof. dr. Wouter Froyman, gynaecoloog in UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie. “En als blijkt dat het om een goedaardig gezwel gaat, is er vaak geen of slechts een minimaal invasieve ingreep nodig, wat de patiënten heel wat last bespaart en ook kostenefficiënt is voor de gezondheidszorg. Dit is een belangrijke stap vooruit richting de meest optimale zorg voor patiënten met eierstoktumoren.”

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.