Strategisch partnerschap UZ Gent en AZ Sint-Jan

Strategisch partnerschap UZ Gent en AZ Sint-Jan

UZ Gent en AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV gaan een strategisch partnerschap aan. Ze bouwen hun samenwerking op het vlak van opleiding, wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg verder uit. Ze streven er ook samen naar om de kwalitatieve patiëntenzorg zo toegankelijk mogelijk te maken. Beide partijen geloven dat de publieke sector meer dan ooit een sturende factor moet blijven in de zorg.

“Ik ben vandaag ongelooflijk trots dat we nog nauwer gaan samenwerken met het UZ Gent. Twee publieke ziekenhuizen, die staan voor kwaliteitszorg voor iedereen, die hun samenwerking strategisch verankeren. Ons partnerschap zal vooral een meerwaarde zijn voor de patiënt, maar ook voor beide ziekenhuizen”, vertelt Pablo Annys, voorzitter van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV.

“Zorg is een basisgoed, en de publieke sector moet een belangrijke rol blijven spelen – naast private spelers – om die zorg kwalitatief én betaalbaar te houden. Met ons partnerschap verankeren we als het ware de publieke zorg van vandaag en van de toekomst”, vervolgt hij.

Strategisch partnerschap UZ Gent en AZ Sint-Jan

Hans Rigauts, algemeen directeur van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV, benadrukt dat de samenwerking met het UZ Gent de gemeenschappelijke ambities om de best mogelijke patiëntenzorg lokaal aan te bieden zal versterken. Daar is prof. dr. Eric Mortier, gedelegeerd bestuurder van het UZ Gent, het helemaal mee eens. “We zijn bijzonder opgetogen met deze samenwerking. De alliantie met een sterk ziekenhuis dat nu al tal van academische programma’s heeft lopen, draagt bij aan de toppositie van het UZ Gent op internationaal niveau en de meest kwalitatieve zorg voor de patiënt.”

Opvallend: beide ziekenhuizen vielen gisteren, 28 april, allebei in de prijzen. AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV werd verkozen tot Ziekenhuis van het Jaar 2022. UZ Gent kreeg de titel van Zorgwerkgever van het Jaar 2022.

Partnerschap op het vlak van opleiding

Het UZ Gent zal artsen-specialisten in opleiding een deel van hun opleiding laten volgen in het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV. Artsen verbonden aan een van beide ziekenhuizen zullen zich op het vlak van nieuwe technieken kunnen bijscholen in het andere ziekenhuis. Ook de vormingsprogramma’s staan open voor beide instellingen.

Het UZ Gent zal dan weer instaan voor de organisatie van een hoogkwalitatief aanbod van postacademische en andere vormingen. Vanuit Universiteit Gent wordt ook ingezet op levenslang leren.

Klinische studies en ander wetenschappelijk onderzoek

Op het gebied van wetenschappelijk onderzoek komt er een gemeenschappelijk platform om deel te nemen aan klinische studies en andere vormen van wetenschappelijk onderzoek. Hierbij worden onder meer HIRUZ (Health, Innovation and Research Institute UZ Gent) en de Universiteit Gent als partners betrokken.

Partnerschap op het vlak van patiëntenzorg

Beide ziekenhuizen zullen ervoor zorgen dat artsen met een welbepaalde expertise of subspecialisatie zorg aan de patiënt zullen aanbieden op beide plaatsen. Er ontstaat dus een uitwisseling van artsen vanuit het UZ Gent naar het AZ Sint-Jan en vanuit het AZ Sint-Jan naar het UZ Gent. Dit laat toe om voor specifieke ziektebeelden de best mogelijke expertise lokaal aan te bieden. De arts verplaatst zich in plaats van de patiënt.

AZ Sint-Jan en UZGent zullen samen een kwaliteitssysteem uitwerken zodat procedures, outcome en kwaliteitsborging geobjectiveerd ingebed worden in de werking van het zorgaanbod van beide ziekenhuizen.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.