490490f950e6958595d48253f6e51021_f2396.jpg

Studenten verpleegkunde nemen halve afdeling van AZ Alma over

Momenteel loopt op de Sp1-afdeling van AZ Alma campus sijsele een uniek samenwerkingsproject tussen het ziekenhuis en het Instituut voor Verpleegkunde Sint-Vincentius uit Eeklo. Sinds 25 april en nog tot 5 juni nemen twaalf derdejaars studenten de totale zorg voor 13 patiënten van een halve verpleegafdeling over. Het unieke initiatief kadert in de leerwerkplaats start2work, een innovatief project dat studenten verpleegkunde een realistisch beeld wil geven van het beroep en ze nog beter wil klaarstomen voor de werkvloer.

Meer dan een stage

Start2work laat studenten competenties verwerven die in een klassieke stage niet of onvoldoende aan bod komen. Omdat studenten zo actief kunnen meewerken in een zorgteam, krijgen ze inzicht in de organisatie van een afdeling; ze kloppen zowel dag-, nacht- als weekendshifts, leren efficiënt omgaan met tijd en moeten afstemmen met familie, artsen en paramedici. Het geeft hen de mogelijkheid om kritisch na te denken over de werking van een afdeling en hun rol als verpleegkundige binnen het algemeen ziekenhuis.

Met de handen op de rug

De studenten worden uiteraard niet aan hun lot overgelaten. De mentorverpleegkundigen zorgen voor de begeleiding, maar doen dat ‘met de handen op de rug’. Van op de zijlijn observeren ze nauwlettend, maar sturen bij wanneer dat noodzakelijk is. De verpleegkundige behoudt de eindverantwoordelijkheid en de veiligheid van de patiënt blijft verzekerd. Start2work biedt een grote meerwaarde, zowel voor de studenten als voor de stageplaatsen. AZ Alma krijgt ondersteuning van een gemotiveerde, jonge equipe en de eigen verpleegkundigen hebben ruimte om eventueel vormingen te volgen en andere competenties te verwerven. De studenten kunnen de verantwoordelijkheden opnemen, wat motiverend werkt.

12 mei: internationale dag van de verpleegkunde

De stage past in het actieplan ‘werk maken van werk in de zorgsector’ van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen. Het is voor het eerst dat zoiets plaatsvindt in AZ Alma, het is ook de eerste keer dat het IVV campus Eeklo dat realiseert in samenwerking met een algemeen ziekenhuis.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.