Bloeddruk meten

Studie onderzoekt hybride opvolging van personen met diabetes

Zorgorganisatie i-mens neemt deel aan een klinische studie waarin personen met diabetes opgevolgd worden via telemonitoring en zorg op afstand. Deze hybride opvolging moet enerzijds leiden tot een nauwkeurigere opvolging en behandeling, en anderzijds de kost voor de maatschappij verkleinen.

1 op 10 Vlamingen heeft diabetes. Diabetes type 2 is daarbij één van de snelst groeiende ziektes. In het reguliere zorgtraject volgen diabeteseducatoren hun patiënten op via vaste momenten. Hierdoor wordt er soms achter de feiten aangelopen. Met een klinische studie wordt er nu getracht korter op de bal te spelen.

De testperiode van de studie ‘hybride zorgpad diabetes type 2’ startte begin januari. Honderd mensen stapten in de studie, waarvan de helft zich in de controlegroep bevindt. De testgroep ontving meetapparatuur om zelf op regelmatige basis enkele parameters te registreren, zoals bloedsuikerspiegel (met het toestel Contour Next One), bloeddruk en het aantal stappen. Door de koppeling met de medisch gecertificeerde app HomeHealth 2.0 (mHealth-piramide1) ziet niet enkel de patiënt zijn of haar waarden, maar ook de verpleegkundige operatoren van de zorgcentrale Z-plus. Zij volgen deze waarden 24/7 op en grijpen in bij afwijkende waarden.

Julie Wyffels, algemeen manager Z-plus: “Onze verpleegkundige operatoren kunnen meteen ingrijpen. Zij spreken de arts, verpleegkundige of diabeteseducator aan zodat er meteen een actie volgt. Dat kan een interventie zijn, maar bijvoorbeeld ook een kort telefoontje, een beeldbelsessie of een educatiesessie via consultatie met een diabeteseducator. Zo spelen de zorgverleners zeer kort op de bal wat de gezondheid van personen met diabetes enkel maar ten goede kan komen.”

Maatschappelijke kost verkleinen

In een vorig project, Diabetes on the Run, volgden patiënten ook systematisch enkele parameters zelf op. Uit de resultaten bleek de algemene gezondheidstoestand van die patiënten verbeterd te zijn. Bovendien gaven zij aan meer controle te ervaren over hun ziekte. Het hybride zorgpad diabetes type 2 gaat een stap verder: de waarden van personen met diabetes worden ook realtime opgevolgd door verpleegkundige operatoren. Door een intensieve samenwerking met verschillende partners en zorgverleners kunnen we korter op de bal spelen en just-in-time ingrijpen waar en wanneer nodig.

Dorien Vandormael, strategisch manager innovatie bij i-mens: “De diabeteseducator gaat nog steeds fysiek langs. We moeten wel optimaliseren om het juiste moment te vinden. Het nieuwe zorgpad is een perfect voorbeeld van hybride opvolging: de zorg aan huis wordt niet vervangen, maar juist uitgebreid met zorg op afstand. Zo gaat de educator langs op momenten die er echt toe doen. En door veel frequenter contact, via telefoon of beeldbellen, op momenten dat het misgaat, begeleiden we op maat en stimuleren we een gezonde levensstijl. We zijn ervan overtuigd dat dit een positief effect zal creëren op de gezondheid van diabetespatiënten wat bijgevolg de maatschappelijke kost ook kan verkleinen.”

De vijftig personen die in de testgroep zitten, worden negen maanden intensief opgevolgd. Hun resultaten worden vergeleken met de resultaten van de andere helft in de controlegroep, die het reguliere zorgtraject blijven volgen. Vervolgens wordt geëvalueerd of deze studie een permanente dienstverlening kan worden.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.