Thuisverpleegkundigen Wit-Gele Kruis sprongen meer dan 3 700 dagen bij in woonzorg-en triagecentra

Op een jaar tijd sprongen thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis 3 724 werkdagen of 26 068 uren bij in woonzorgcentra en triagecentra. Een enorme inzet, zeker omdat het Wit-Gele Kruis naast die hulp steeds de zorg voor de eigen patiënten thuis bleef garanderen in de coronacrisis.
Thuisverpleegkundige Amy Dekens uit Bilzen (foto 1) werkt al bijna een volledig jaar ter ondersteuning in het triagecentrum van Tongeren. “Wanneer ik de vraag kreeg om bij te springen, ben ik er met volle moed aan begonnen. Op de piekmomenten tijdens de verschillende besmettingsgolven, werkte ik meerdere keren per maand een halve dag in het triagecentrum. En dat in combinatie met mijn eigen verpleegkundige ronde. Dat kon soms fysiek en mentaal belastend zijn, zeker ook door de extra beschermingskledij. Maar anderzijds is het ook een uitdagende afwisseling en heb je het gevoel dat je je steentje bijdraagt in deze moeilijke tijden.”

Inge Verstreepen, thuisverpleegkundige in afdeling Rijkevorsel
Inge Verstreepen, thuisverpleegkundige in afdeling Rijkevorsel

Inge Verstreepen, thuisverpleegkundige in afdeling Rijkevorsel, vaccineert in het vaccinatiecentrum van Tielen: “Waarom ik wou vaccineren? Hoe sneller we vaccineren, hoe sneller we van deze crisis verlost zijn! In het begin was ik wat zenuwachtig, maar het ijs wordt meteen gebroken door de vele mensen die je kent vanop je ronde en langskomen voor een prik. We hebben niet veel tijd om te babbelen, maar één keer heb ik toch extra tijd genomen: er passeerde een vrouw die vorig jaar haar man verloor aan corona. Ze was erg emotioneel omdat ze besefte dat het vaccin voor hem te laat kwam. Zo iemand moet je tijd geven om haar verhaal te laten doen en te bekomen. Als thuisverpleegkundigen zijn wij gelukkig gewoon om met zo’n situaties om te gaan en mensen op hun gemak te stellen.”
“We wisten al dat de thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis, en samen met ons de hele sector thuisverpleging, een enorme steen hebben bijgedragen in de coronacrisis, maar als we de cijfers nu bij elkaar zien, erkennen we nog meer dat onze zorgverleners het beste van zichzelf hebben gegeven. En ook nog steeds doen, nu voornamelijk in de vaccinatiecentra maar ook nog steeds in triagecentra”, aldus Hendrik Van Gansbeke, algemeen coördinator Wit-Gele Kruis.
Een overzicht van de inzet van maart 2020 tot maart 2021:

 • 5719 uren in woonzorgcentra
  • 2 396 uren in de provincie Antwerpen
  • 1 641 uren in de provincie Limburg
  • 435 uren in de provincie Oost-Vlaanderen
  • 316 uren in de provincie Vlaams-Brabant
  • 931 uren in de provincie West-Vlaanderen
 • 20349 uren in triagecentra
  • 7 660 uren in de provincie Antwerpen
  • 6 661 uren in de provincie Limburg
  • 916 uren in de provincie Oost-Vlaanderen
  • 1 959 uren in de provincie Vlaams-Brabant
  • 3 151 uren in de provincie West-Vlaanderen
 • 5025 uren cohortrondes. Dat is een ronde die specifiek wordt uitgestippeld om enkel COVID-19 positieve patiënten te verzorgen. Op die manier vermijden we kruisbesmetting tussen besmette en niet-besmette patiënten. Deze rondes werden ook in nauwe samenwerking met andere organisaties in de thuisverpleging of zelfstandigen opgestart.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.