Tijd voor een zorgmodel zonder muren – Naar innovatieve en efficiënte zorg op maat

De Covid-19 crisis schudt het zorglandschap door elkaar. Zorginstellingen gaan op zoek naar antwoorden om de uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd te bieden. Jane kan als slimme zorgoplossing zowel thuis als in zorginstellingen ondersteuning geven. 
Hoe kan Jane tijdens deze Covid-19 crisis een helpende hand bieden?

Thomas Tyteca, Direct Sales Manager, aan het woord

“De werkdruk in zorginstellingen is zeer hoog. Dat was al zo voor de pandemie en sindsdien is die druk alleen maar toegenomen. Daarnaast is er ook een chronisch gebrek aan gekwalificeerde medewerkers in de zorgsector. Om het personeel bij te staan, is het van belang om technologie te omarmen waar mogelijk. Jane is een zorgoplossing die bestaat uit slimme bewegingssensoren en alarmknoppen die 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 een oogje in het zeil houdt. Dit systeem is dus eigenlijk een bijkomend personeelslid; die extra helpende hand. Ze registreert elke minuut via persoonsgebonden monitoring en helpt zo mee om de preventie, veiligheid en efficiëntie te verhogen en dus helpt ze ook mee bij het ontzorgen van de zorgsector. Nu, maar ook na de pandemie.”
Kan Jane dan ook een oplossing zijn in de zorgwereld van morgen?
“Zeker. Wanneer we naar de trends kijken in de zorgwereld, zien we dat – gelinkt aan de Covid-19 crisis – ouderen op dit moment niet naar een WZC durven gaan, terwijl ze de zorg wel nodig hebben. In een ruimer kader zien we ook dat het aantal bedden in WZC beperkt zijn en dat er minder rust- en verzorgingstehuizen en rustoorden een erkenning ontvangen. Willen we meer mensen helpen, dan zal het – met de vergrijzing in het achterhoofd – op  andere manieren moeten. Hybride zorg kan hier een antwoord bieden. Concreet wil hybride zorg zeggen dat we overgaan van een rigide systeem – je wordt verzorgd in een WZC of thuis – naar mengvormen waarbij we zorginstellingen niet meer als geïsoleerde gebouwen zien, maar als woonzorgzones. Deze transitie is al bezig: we zien dat patiënten in ziekenhuizen sneller naar huis gaan en thuis verder opgevolgd worden. Dat idee kunnen we mee helpen uitbouwen met Jane, thuis, maar ook in zorginstellingen.”
Hoe kan Jane dan concreet helpen bij die transitie naar hybride zorg?
“We zien dat mensen nu uit de boot vallen omdat de zorgbehoefte niet groot genoeg is om naar een WZC te gaan, terwijldat niet wil zeggen dat er geen zorg nodig is. In een hybride zorgmodel kan een persoon ondersteund worden met Jane, met familie of vrienden als zorgkring. Merkt Jane iets ongewoons, dan krijgt de zorgkring via de smartphone een melding met meer informatie, zodat er snel actie ondernomen kan worden. Wordt dat te zwaar, dan kan Jane ook gekoppeld worden aan alle bestaande vormen van zorg:  een WZC, een ziekenhuis, thuiszorg,… Zo creëren we al verbinding met een professionele omgeving en vormen we een community tussen alle partijen. Iedereen wil zolang mogelijk thuis kunnen blijven, maar wil zich ook veilig voelen en toegang hebben tot professionele zorg. Aangezien Jane heel gemakkelijk en zonder infrastructuurwerken integreerbaar is, is er dus geen limiet. Wij kunnen een ecosysteem creëren tussen alle partijen zodat Jane overal en altijd kan helpen ontzorgen.”


Voor meer informatie:
Thomas Tyteca 
Direct Sales Manager Jane
E-mail: thomas.tyteca@jane.be
Telefoon: +32 465 12 18 89
 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.