zuivering_zorganderstv_LR.jpg

UGent onderzoekers zuiveren Kortrijks ziekenhuiswater met Rietveld

Een miniatuurrietveld aan het AZ Groeninge in Kortrijk zuiverde vijf maanden lang het afvalwater van het ziekenhuis. Met deze proefopstelling ontdekten UGent-studenten dat een rietveld niet alle medicijnresten uit het water kan zuiveren. Verdere zuivering met ozon kan dat wel.

Medicijnen die patiënten slikken worden vaak niet volledig door het lichaam opgenomen. Zo komen resten van geneesmiddelen in het afvalwater terecht. Sommige stoffen in geneesmiddelen zijn moeilijk te verwijderen in bestaande waterzuiveringsinstallaties, waardoor ze in rivieren en de zee terechtkomen en schade veroorzaken aan planten en dieren.

Laurens Hubau en Lize Vanseveren, allebei masterstudent Milieukunde aan de UGent Campus Kortrijk, wilden voor hun masterproef nagaan of rietvelden die stoffen wel kunnen zuiveren. Daarom plaatsten ze in oktober 2015 een proefopstelling aan het AZ Groeninge in Kortrijk.

Zo werkt het

Een rietveld is een biologische filter waarin bacteriën en planten afvalwater zuiveren. De testversie in Kortrijk was in feite een miniatuurrietveld in een verplaatsbare container, gevuld met grind en beplant met riet. Aan het rietveld was een voorbezinkingstank gekoppeld die de grove deeltjes uit het water verwijderde. De verdere zuivering gebeurde in het rietveld. (zie foto: De proefopstelling: een voorbezinkingstank (links) verwijdert de grove deeltjes; het rietveld (rechts) zorgt voor de verdere zuivering).

Gemakkelijke en goedkope zuivering

“Een rietveld heeft verschillende voordelen in vergelijking met een gewone waterzuiveringsinstallatie”, verduidelijkt professor Diederik Rousseau, die de thesissen begeleidde. “Het zijn planten, wat ervoor zorgt dat ze beter opgaan in de omgeving. Maar ze zijn ook gemakkelijker en voordeliger in gebruik. Rietvelden zijn immers tamelijk robuust; ze kunnen tegen schommelingen in debiet en polluentenconcentraties. En omdat er weinig technologie bij komt kijken, zijn ze goedkoper en makkelijker te sturen. Een rietveld heeft ook weinig onderhoud nodig.”

Niet alle medicijnresten gefilterd met riet

In het afvalwater vonden de studenten verschillende soorten geneesmiddelen terug: bètablokkers, ontstekingsremmers, anti-epileptica, verdovende middelen, maagzuurremmers en antibiotica. Na een test van het gefilterde water bleek dat niet alle resten uit het water gezuiverd werden. “Geneesmiddelen waarvan we wisten dat ze biologisch kunnen afbreken, werden wel gefilterd”, aldus professor Rousseau.

Ozon verwijdert verdere resten

Na de zuivering door het rietveld bleven de niet-biologisch-afbreekbare stoffen over in het water. 

Professor Stijn Van Hulle heeft hiervoor een oplossing: “Door het water na zuivering nog eens te behandelen met ozon, kunnen de medicijnresten grotendeels uit het water verwijderd worden. We bekijken momenteel ook hoe we de dosering van ozon beter kunnen sturen, wat het proces goedkoper maakt.”

Bron: UGent – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.