Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

Uitstel vaccinatie in de ziekenhuizen wegens minder leveringen

Delen

Zorg en Gezondheid heeft vandaag bericht gekregen van het FAGG dat Pfizer volgende week minder vaccins zal leveren dan voorzien. Zorg en gezondheid heeft daarvoor vanavond met de Taskforce Vaccinatie spoedoverleg gehouden.

Er is bevestigd dat er volgende week minder vaccins geleverd worden, het precieze aantal dat onze ziekenhuizen mogen verwachten, wordt de komende uren pas duidelijk.

Ook voor de weken na volgende week is de aangekondigde leverzekerheid van Pfizer niet meer gegarandeerd en vallen verminderingen van de voorziene aantallen te verwachten. Dit moet nog bevestigd worden door Pfizer aan het FAGG.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid moet daarom de voorziene planning opnieuw en helemaal herbekijken.

  • De geplande vaccinaties de komende weken in de woonzorgcentra willen we maximaal garanderen, in eerste instantie voor de bewoners. Door de vermindering van het aantal beschikbare vaccins volgende week en door de onzekerheid over de leveringen de komende weken, moeten we voldoende Pfizer-vaccins die deze week beschikbaar zijn en volgende week verwacht worden, reserveren voor de woonzorgcentra. Zij blijven de eerste prioritaire groep voor vaccinatie.
  • Deze vermindering van het aantal beschikbare vaccins volgende week en de onzekerheid over de leveringen de komende weken, maakt het momenteel ook onmogelijk om te bepalen hoeveel vaccins er wanneer in onze ziekenhuizen ingezet kunnen worden.

Daarom hebben we de hub-ziekenhuizen die deze week al gestart zijn of gingen starten met vaccinatie, moeten vragen om hun vaccinaties nog uit te stellen. Morgen is nieuw overleg gepland met de ziekenhuishubs om op basis van de informatie die dan beschikbaar is over de leveringen van Pfizer, te evalueren hoeveel vaccins wanneer toegediend kunnen worden in de ziekenhuizen.

Deze nieuwe onduidelijkheid over de komende leveringen, bewijst de nood om voldoende reserve in te bouwen bij het plannen van leveringen van vaccinaties en soms reserves te houden in de diepvriezers.

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *