Unie-K

UNIE-K opent nieuwe woningen voor volwassenen met beperking

UNIE-K Ons Erf opende zopas vijf nieuwe woningen voor 55 volwassenen met een verstandelijke beperking en bijkomende gedragsproblematieken. Dit nieuwe gebouw is er in de plaats van de verouderde paviljoenen. In 2024 volgt fase twee: een nieuwbouw met zes woningen.

Eind februari gingen de nieuwe woningen van UNIE-K open. De zorgorganisatie werkt met volwassenen met een meervoudige beperking. Dat gebeurt vanuit drie locaties in West-Vlaanderen: Ons Erf in Brugge, De Waaiberg in Gits, en ’t Venster in Emelgem. De locatie in West-Vlaanderen kreeg nieuwe woningen, een gebouw van 3.500 m².

De infrastructuur van de nieuwbouw is volledig op maat van het doelpubliek. Zo zijn er ook bewoners met gedrags- en emotionele stoornissen. Voor hen is het belangrijk dat de omgeving veiligheid biedt, en een rustige plaats waar men al eens naartoe kan ontsnappen. “De bewoners maken soms veel lawaai, een goede geluidsisolatie is daarom van belang. Zo stoort men elkaar minder”, klinkt het bij UNIE-K.

Dat bevestigt Jacintha, een bewoner: “Ik vind het fijn om armbandjes te maken en te kleuren, maar soms is de spanning er zo groot dat ik niet weet hoe ik mij goed moet gedragen. Gelukkig staan mijn begeleiders er voor mij. Zij zorgen ervoor dat we het steeds terug goed maken en opnieuw kunnen beginnen.” Ook in de materiaal- en kleurkeuze werd rekening gehouden met de doelgroep. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de verschillende levensfasen die mensen doormaken.

Het nieuwe gebouw vervangt de verouderde paviljoenen. Deze dateerden van de jaren tachtig. In december 2020 startte de eerste fase van het masterplan voor de nieuwbouw. De werken verliepen vlot. In maart dit jaar zullen de bewoners verhuizen naar de nieuwe woningen. In 2024 volgt een tweede fase: een nieuwbouw van zes woningen. Op die manier zullen binnen enkele jaren alle bewoners van de paviljoenen in nieuwe infrastructuur verblijven.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.