Typ om te zoeken

Facility In the spotlight Ziekenhuizen

Uniek in België: koffertje aan bed in nieuw dagziekenhuis

Delen

Patiënten die naar een dagziekenhuis gaan voor een kleine ingreep hebben graag ten allen tijde hun spullen bij zich: gsm, bril, lenzen, kunstgebit, tablet, … Sinds kort is dit mogelijk dankzij een nieuwe uitvinding van AZ Sint-Lucas: een “reiskoffer” die vasthangt aan het bed en overal met je meegaat.

 Het inwendig dagziekenhuis is net verhuisd naar een nieuwe locatie en het chirurgisch dagziekenhuis volgt begin volgen jaar. Ter gelegenheid van die verhuis werd de flow geoptimaliseerd en werd ook nagedacht over de persoonlijke spullen van de patiënt. Tot voor kort werd hiervoor een soort winkelkarsysteem gebruikt waarbij je spullen naar een centraal punt werden gebracht. Alleen: die spullen heb je niet onmiddellijk ter beschikking als je ontwaakt uit de narcose of als je terug wordt gebracht naar een andere kamer dan waar je voor de ingreep lag. Voor de verpleegkundigen is het dan ook vaak heen en weer lopen om de patiënt zijn persoonlijke items terug te bezorgen.

AZ Sint-Lucas ging op zoek naar een nieuw systeem dat gebruiksgemak voor de patiënt combineert met efficiëntie voor het personeel. Aangezien op de markt niets ter beschikking was, werd door een student een prototype gemaakt voor zijn masterproef dat verder werd gefinetuned door de firma Cides, gespecialiseerd in product design. De vereisten: een systeem dat meegaat met de patiënt en tegelijk robuust is, hygiënisch, afsluitbaar en makkelijk te gebruiken. Het resultaat: een ergonomisch reiskoffertje dat aan de achterkant van het bed hangt en waar kleren netjes in kunnen opgevouwen worden. Het koffertje wordt vastgemaakt met een opzetstuk dat op elk bed past, ook een kinderbedje. Het systeem werd specifiek ontwikkeld voor AZ Sint-Lucas en wordt nog nergens anders toegepast. Patiënten en personeel zijn alvast heel tevreden!

Voor meer info kun je terecht bij [email protected] – 09 224 61 23 – 0478 88 69 80

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *