CuoTXohXgAAdgGB.jpg-large.jpg

UZ Brussel neemt Radixactsysteem in gebruik

Gisteren werd in het UZ Brussel de eerste patiënt wereldwijd bestraald met het Radixactsysteem. Dit nieuwe bestralingstoestel is de opvolger van Tomotherapie. Het Radixactsysteem laat toe om via een continue verandering van de intensiteit een tumor te bestralen zonder gezonde organen te beschadigen. Daarenboven beschikt het over een ingebouwde CT-scan die de patiënten op submillimeter niveau positioneert voor de start van de behandeling. Een enorm voordeel voor de patiënt.

Het Radixactsysteem is specifiek ontworpen voor complexe radiotherapie. Het toestel werkt preciezer en sneller dan zijn voorganger. “Deze hoge precisiebestralingen laten toe om bijvoorbeeld de dosis stralen op een tumor van de endeldarm op veilige manier op te drijven met als uiteindelijk doel de patiënten te genezen zonder heelkundige rectumamputatie”, aldus prof. Mark De Ridder, diensthoofd Radiotherapie. Het UZ Brussel vindt het belangrijk om alle mogelijke therapievormen van kankerbestrijding aan te bieden aan zijn patiënten. Omdat het UZ Brussel verschillende types radiotherapietoestellen in huis heeft, is het mogelijk om per patiënt op maat te kijken welke techniek het meest doeltreffend is voor de behandeling van de kanker. “We vertrekken bij het maken van de keuze dus altijd vanuit de patiënt”, zegt prof. De Ridder.

Continu investeren in toestellenpark

“De dienst Radiotherapie streeft ernaar om de beste en meest geschikte radiotherapie aan de individuele patiënt aan te bieden, door de ontwikkeling en klinische invoering van de modernste bestralingstechnieken en biologische concepten”, zegt prof. De Ridder.

Om dat te bereiken investeert het UZ Brussel continu in zijn toestellenpark. Van 2010-2014 ontwikkelde de dienst Radiotherapie dankzij de financiële steun van de Herculesstichting van de Vlaamse overheid het VERO-SBRT systeem. Dat systeem wordt met groot succes gebruikt voor de behandeling van long-, lever- en prostaatkanker. Eerder dit jaar werd een Novalis-systeem van de nieuwste generatie geïnstalleerd voor hoge precisie bestralingen in de hersenen. “Het nieuwe Radixact toestel zal ons toelaten om ons onderzoeksprogramma naar darm- en borstkanker naar een volgend niveau te tillen”, aldus prof. Thierry Gevaert, coördinator medische fysica van het UZ Brussel.

Bron: UZ Brussel – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.