UZ Brussel zet artificiële intelligentie in om langetermijncomplicaties van bloeddrukval tijdens operaties te voorkomen

Het UZ Brussel is als eerste ziekenhuis in de Benelux gestart met een proefproject waarbij anesthesisten tijdens een operatie gebruikmaken van artificiële intelligentie om een te lage bloeddruk of hypotensie te voorspellen een kwartier voor een bloeddrukval zich voordoet.  Dit laat hen toe om preventief in te grijpen en langetermijncomplicaties te vermijden. Op die manier ontsnapt de patiënt aan mogelijk permanente schade van vitale organen, zoals de nieren.

 

Bloeddrukval proactief bestrijden

“Tijdens een operatie is het van belang om de bloeddruk zo constant mogelijk te houden, zowel voor het verloop van de operatie als voor de impact na de ingreep. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat een bloeddrukval tijdens een operatie vaak voorkomt, vooral bij risicopatiënten zoals oudere personen, die een zware ingreep ondergaan en hart- en vaatpatiënten. Een te lage bloeddruk tijdens een ingreep kan ook na een operatie nog een complicatie veroorzaken met mogelijk nefaste gevolgen voor vitale organen. Zo kan dit een impact hebben op de nierfunctie met een permanente slechtere werking als gevolg,” aldus dr. Domien Vanhonacker, anesthesist in het UZ Brussel.
“De patiënt heeft er dus alle voordeel bij om dit te voorkomen. Dankzij het inzetten van een supercomputer die via artificiële intelligentie verschillende hemodynamische parameters met betrekking tot vochtstatus, hartfunctie en elasticiteit van de bloedvaten analyseert, kunnen we met veel meer eigenschappen rekening houden om de bloedstroom in beeld te brengen en als het ware in de toekomst te kijken. De software wordt aangesloten op een kleine katheter die zich in een bloedvat bevindt en bij grote ingrepen standaard geplaatst wordt. We kunnen daardoor de kans op een bloeddrukval tot een kwartier voor die zou optreden voorspellen en proactief ingrijpen door bijvoorbeeld de vochtbalans bij te sturen, medicatie toe te dienen om de pompfunctie van het hart beter te regelen of om de bloedvaten beter te doen samentrekken.”

Proefproject om in de toekomst te kijken

Het UZ Brussel is daarmee het eerste ziekenhuis in de Benelux dat in de praktijk gebruikmaakt van deze vorm van artificiële intelligentie via een supercomputer, ontwikkeld door Edwards Lifesciences, die tot nu toe enkel in het kader van klinisch onderzoek werd gebruikt. Op basis van de conclusies van het proefproject zal worden bepaald of deze technologie, die nu in eerste instantie tijdens zware ingrepen zal worden toegepast, op termijn ruimer zal worden gebruikt of enkel bij hoog risicopatiënten.
De HPI (hypotension prediction index) monitor geeft een waarde weer van 0-100. Deze wordt berekend aan de hand van een hele boel hemodynamische variabelen. Hoe hoger de HPI-waarde, hoe groter het risico dat de patiënt een bloeddrukval zal doen.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.