UZ Gent covid-19 testcentrum

UZ Gent: COVID-19-testcentrum voor mensen zonder symptomen

Vandaag opent het UZ Gent een COVID-19-testcentrum voor mensen zonder symptomen. Coördinerend arts Tania Desmet: ‘We anticiperen op de aanpassing van het nationale testbeleid. De overheid besliste namelijk om vanaf 23 november opnieuw asymptomatische mensen te testen. Dat wordt een noodzakelijk wapen om de epidemie verder te bestrijden en een derde coronagolf te voorkomen.’
Extra testcapaciteit
Dr. Tania Desmet: ‘In het nieuwe testcentrum centraliseren we de testen die vandaag verspreid in het ziekenhuis gebeuren, o.a. bij alle patiënten die opgenomen worden. Maar we creëren ook extra testcapaciteit door vanaf 23 november asymptomatische mensen te testen die een hoogrisicocontact hadden met een besmet persoon.’ Elke dag zullen vijf zorgverleners – studenten geneeskunde, verpleegkundigen en een arts – 240 testen afnemen.
Wie kan zich in het nieuwe testcentrum laten testen?

  • Patiënten die naar het UZ Gent komen voor een ingreep, dagopname of meerdaagse opname.
  • Asymptomatische mensen die naar het buitenland vertrekken of die uit een Europese rode zone terugkeren.
  • Asymptomatische mensen die getest moeten worden in het kader van een clusteronderzoek of bij een COVID-uitbraak in een school, bedrijf of andere gemeenschap.
  • Vanaf 23 november: asymptomatische mensen die een hoogrisicocontact hadden met een besmet persoon.

Patiënten met symptomen kunnen zich niet in het nieuwe COVID-19-testcentrum laten testen. Zij nemen contact op met hun huisarts. Wie dringende hulp nodig heeft, laat zich testen via de Spoedgevallendienst.
Resultaat
Het resultaat van de test is binnen de 24 uur na afname beschikbaar via het Collaboratief Zorgplatform CoZo, zowel voor de geteste persoon als voor de huisarts. Bij een positief resultaat wordt de patiënt opgebeld door een medewerker van het COVID-19-testcentrum.
Samenwerking
Het testcentrum werkt samen met de Eerstelijnszone Gent en Scheldekracht. Het UZ Gent diende een aanvraag voor erkenning als afnamecentrum in en hoopt zo snel mogelijk een bevestiging te krijgen.
Lees het volgende artikel: https://zorgmagazine.be/nieuwe-zoektocht-naar-covid-19-behandeling-bij-niet-gehospitaliseerde-patienten/

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.