zorgwerkgever van het jaar

UZ Gent is Zorgwerkgever van het jaar 2022

UZ Gent is Zorgwerkgever van het jaar. Filiep Bataillie (AZ Herentals) krijgt award als Zorgpersoonlijkheid van het jaar. Die awards zijn, samen met acht andere, deze avond uitgereikt in De Bijloke in Gent. UZ Gent diende een project in waarin ‘Antigone’ een centrale plaats speelt, en dr. Bataillie is niet alleen orthopedisch chirurg, hij stond ook op de planken met zijn monoloog ‘Adem’.

De jury, bestaande uit zeven ervaren experten die de zorgsector door en door kennen, hadden de moeilijke taak om om de 73 ingediende dossiers te analyseren en beoordelen. In De Bijloke in Gent, bijgewoond door een honderdtal genodigden en vanop afstand gevolgd door een veelvoud daarvan tijdens de livestream, vond vandaag de apotheose plaats: de genomineerden en winnaars werden bekendgemaakt.

Van Antigone tot Adem

De hoofdprijs ging naar UZ Gent. Met hun voorstelling ‘Antigone – Garagisten van het lichaam, verzorgers van de ziel’ wisten ze niet alleen nieuwe mensen – potentiële werknemers – in het ziekenhuis te verwelkomen, ze brachten meteen ook een ode aan de veerkracht van de mensen in de zorg. Dat heel de productie, van het acteren tot kostuums, van muziek tot technische ondersteuning, in handen was van de eigen medewerkers, wist de jury in het bijzonder te charmeren.

Ook dr. Filiep Bataillie ging met een trofee naar huis. De kersverse Zorgpersoonlijkheid van het jaar speelde tijdens de coronacrisis een bijzondere rol in AZ Herentals, tot op het moment dat hij zelf met COVID-19 moest opgenomen worden. Zijn ervaring als coronapatiënt inspireerde hem tot het schrijven van een theatermonoloog, ‘Adem’. Hij bracht het stuk zelf op verschillende podia in Vlaanderen.

‘Eye-opener’

De jury kon het zich niet laten om nog een derde organisatie bijkomend in de bloemetjes te zetten. MOPA biedt palliatieve zorg aan voor patiënten van allochtone afkomst. De jury luisterde met open mond naar het verhaal van oprichtster Latifa. Toen zij een leemte in de klassieke zorgverlening zag, bleef ze niet bij de pakken zitten en startte haar eigen organisatie. De juryleden, nochtans mensen met veel ervaring en expertise, spraken over een echte ‘eye opener’ en wilden uitdrukkelijk hun appreciatie voor Latifa en haar organisatie uitspreken.

Waardering

Naast de al genoemde organisatie, vielen nog acht andere in de prijzen, stuk voor stuk actoren die een voorbeeld zijn voor anderen. Evelien Van Hyfte, Operational Director van ZORG Magazine: “Het voornaamste doel van de uitreiking van deze tien awards is om de sector in zijn totaliteit uitgebreid in de bloemetjes te zetten. Het dagelijkse applaus is misschien verstomd, maar de waardering voor de zorg blijft. De 73 ingediende dossiers tonen hoeveel zorgorganisaties fier zijn op hun werk, hun medewerkers en hun cliënten. Dat kunnen we alleen maar toejuichen. We hopen dat de best practices, verhalen en projecten die aan bod gekomen zijn als inspiratie kunnen dienen en leiden tot een nog betere zorg in Vlaanderen en Brussel.”

Winnaars

Een overzicht van de winnaars en genomineerden:

 1. Thuiszorgorganisatie van het jaar
  Winnaar: Thuisverpleging OHC
  Ereplaatsen: Zorgband Leie & Schelde, Vlaamse Beroepsvereniging voor Zelfstandige Verpleegkundigen
 2. Woonzorgcentrum van het jaar
  Winnaar: Zorgband Leie & Schelde
  Ereplaatsen: WZC Mayerhof, Orelia Serrenhof
 3. Ziekenhuis van het jaar
  Winnaar: AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV
  Ereplaatsen: AZ Groeninge Kortrijk
 4. (Andere) zorgorganisatie van het jaar
  Winnaar: Zuiderlicht
  Ereplaatsen: Viro vzw, Welzijnskoepel
 5. Mooiste branding van het jaar
  Winnaar: ASZ Aalst
  Ereplaatsen: Anamcara Thuisverpleging, OLV Aalst
 6. Beste externe marketing van het jaar
  Winnaar: AZ Monica
  Ereplaatsen: ZNA, Ziekenhuis Geel
 7. Intern project van het jaar
  Winnaar: GZA-ziekenhuizen: GZA medewerker app
  Ereplaatsen: AZ Alma: Digitaal informatiebord EHBI, Het Gielsbos: Inclusief café De Stroom
 8. Zorginnovatie van het Jaar
  Winnaar: AZ Alma: SMS-project
  Ereplaatsen: i-mens: Direct Hiring, KIDZ @ Motena: KidzProof
 9. Zorgpersoonlijkheid van het Jaar
  Winnaar: Dr. Filiep Bataillie (AZ Herentals)
  Ereplaatsen: Kris Deconinck (AZ Damiaan), Dieter Geerinck (Ziekenhuis Geel)
 10. Zorgwerkgever van het jaar
  Winnaar: UZ Gent
  Ereplaatsen: Mopa – Migratie & Palliatieve Ondersteuning Antwerpen, De Klimroos

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.