baarmoeder_LR.jpg

UZ Gent klaar voor eerste baarmoedertransplantatie

De Vrouwenkliniek en het Transplantatiecentrum​ maken zich op voor de eerste baarmoedertransplantatie in het UZ Gent. Belgische vrouwen die geboren werden zonder baarmoeder – zo’n 15-tal per jaar – kunnen daardoor binnenkort mogelijks hun kinderwens vervuld zien. 

Risico’s beperken

De eerste baarmoedertransplantatie zal ten vroegste in 2017 plaatsvinden.

“Voor we tot een transplantatie overgaan, moeten we er zeker van zijn dat we via vruchtbaarheidstechnieken gezonde embryo’s kunnen voortbrengen”, duidt prof. dr. Steven Weyers, diensthoofd van de Vrouwenkliniek en hoofdonderzoeker van het transplantatieprogramma. “Pas als een jaar na de transplantatie blijkt dat het orgaan goed wordt aanvaard, kunnen we embryo’s inplanten.”

In Zweden beviel twee jaar geleden al een vrouw van een gezonde baby nadat bij haar de baarmoeder van een 62-jarige vriendin was ingeplant. Nadien volgden nog vier gezonde kinderen bij in totaal vijf vrouwen.

Prof. Weyers: “Het Zweedse team heeft een goed uitgebouwd programma voor uterustransplantaties. Artsen van de Vrouwenkliniek en het Transplantatiecentrum waren daar de laatste vier jaar nauw bij betrokken, waardoor we de techniek en procedure voor de ingreep verder konden verfijnen. Voorlopig zullen wij wel enkel met overleden donoren werken omdat de risico’s dan beperkter zijn. Na één zwangerschap zal de baarmoeder bovendien terug verwijderd worden omdat de medicatie tegen afstoting en infecties risico’s inhoudt op lange termijn.”

Screening opgestart

Momenteel worden vrouwen die een baarmoedertransplantatie willen ondergaan gescreend in het UZ Gent. Voorlopig komen enkel Belgische vrouwen geboren zonder baarmoeder, jonger dan 36, in goede gezondheid en zonder chronische ziekte of chirurgische voorgeschiedenis in aanmerking voor de ingreep. Vrouwen bij wie de baarmoeder om medische redenen is verwijderd – bijvoorbeeld ten gevolge van kanker – kunnen voor een baarmoedertransplantatie nog niet in het UZ Gent terecht.

Meer info?​

Vrouwen die willen deelnemen aan de screening kunnen contact opnemen met Isabelle Stuyver, tel. 09 332 50 60, of een afspraak maken met prof. dr. Steven Weyers, tel. 09 332 37 83. 

Bron: UZ Gent – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.