Nobel 1 UZ Gent

UZ Gent start met nieuw gebouw Nobel I aan uitwerking masterplan

Met het nieuwe masterplan ‘Project U’ bouwt het UZ Gent aan het ziekenhuis van de toekomst. Binnenkort begint de bouw van een eerste realisatie in dat masterplan. Het nieuwe gebouw ‘Nobel I’ wordt op termijn een nieuwe hub voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Een eerste oplevering is voorzien voor het voorjaar van 2024.

Eerste schakel in het masterplan

Project U omvat alle toekomstplannen van het UZ Gent om een ziekenhuiscampus te realiseren die aangenaam en efficiënt is voor patiënten, medewerkers en buurtbewoners. Het masterplan van dat langetermijnproject omvat naast een centrale nieuwbouw ook tal van andere bouw- en vernieuwingsprojecten. De eerste schakel in die keten is Nobel I, een nieuwe hoogbouw van 12 verdiepingen en 62 m hoog.

Het gebouw wordt ingepland tussen 3 bestaande gebouwen grenzend aan de hoofdingang: de auditoria F-G van de UGent, het langgerekt administratief (ICT-)gebouw en het L-vormige cateringgebouw van het UZ Gent. Het administratief gebouw wordt na de realisatie van Nobel I gesloopt. De bouw van Nobel I start nog dit jaar en wordt afgerond in 2024.

Uitvalsbasis voor innovatie en onderzoek

Nobel I wordt een nieuw baken langs de Corneel Heymanslaan dat samen met Campus Heymans van de UGent een uitvalsbasis zal vormen voor onderwijs, onderzoek en innovatie in de gezondheidszorg. De onderste verdiepingen van de hoogbouw zullen na de oplevering in eerste instantie onderdak bieden aan een opleidingscentrum, poliklinieken en kantoren van het departement ICT als tussenstap naar de centrale nieuwbouw. 

Nobel I wordt op latere termijn een onderdeel van een reeks onderzoeksgebouwen met een aangrenzende groene zone. Het nieuwe wetenschapspark moet uitgroeien tot een ‘living lab’, een plek waar het UZ Gent, de UGent en verschillende onderzoeksorganisaties de krachten zullen bundelen. Zorggerelateerde bedrijven actief in de medische technologie, diagnostiek, biowetenschappen en biotechnische diensten zullen er hoogstaand onderzoek en ontwikkeling doen, dankzij onder andere hoogtechnologische incubatoren en acceleratoren.

Duurzaamheid troef

Met Project U wil het UZ Gent ook volop inzetten op duurzaamheid, en die ambitie krijgt meteen vorm met Nobel I. Hoge raampartijen zorgen binnen voor veel daglicht. Het dak wordt een tuin vol bomen en planten, met 360°-uitzicht over Gent. Omdat een torengebouw slechts een beperkt dakoppervlak heeft, wordt de buitenkant van Nobel I uitgewerkt als energiegevel. Die is zo ontworpen dat de opwarming tot een minimum gereduceerd wordt, en op de zuidgevel worden zonnepanelen voorzien. Door de gevelelementen te laten uitkragen ontstaat bovendien een slimme zonwering. De energiegevel zorgt niet enkel voor groene stroom, maar ook voor een technologische en duurzame uitstraling die past bij een R&D-campus.

Het bouwteam voor de realisatie van Nobel I wordt geleid door hoofdaannemer MBG en architectenbureau Wiegerinck & LOW.

LEES OOK OP ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.