Gehoorapparaat telemonitoring

UZ Leuven volgt patiënten met gehoorimplantaat op via app

Mensen met een gehoorimplantaat moeten voortaan minder frequent op controle in het ziekenhuis. UZ Leuven biedt, als eerste Belgische ziekenhuis, telemonitoring via een app aan. De overheid erkent de opvolging als een vorm van digitale zorgverlening en betaalt het vanaf 1 oktober dit jaar terug.

Gehoorapparaat telemonitoring
Gebruikers van een gehoorapparaat kunnen kiezen voor een gedeeltelijke opvolging via telemonitoring.

Wie lijdt aan ernstig gehoorverlies en niet of onvoldoende geholpen is met klassieke hoorapparaten, kan kiezen voor een cochleair implantaat. Wereldwijd hebben ongeveer 1 miljoen mensen zo’n gehoorimplantaat. In België ligt dat aantal op 5.000. Dat stijgt jaarlijks met ongeveer 500 mensen. Deze gebruikers moeten levenslang medisch opgevolgd worden via regelmatige controles in het ziekenhuis. Daar past UZ Leuven een mouw aan met de nieuwe digitale toepassing. Telemonitoring via een app opent een nieuw zorgpad voor gebruikers die kunnen kiezen voor een gedeeltelijke opvolging van thuis uit.

“Meer dan twintig patiënten van UZ Leuven werkten mee aan een pilootproject om deze nieuwe vorm van telemonitoring te testen”, vertelt prof. dr. Nicolas Verhaert, neus-keel-oorarts en hoofd-halschirurg bij UZ Leuven. “De standaard-app die aan het gehoorimplantaat gekoppeld is, werd uitgebreid en maakt nu allerlei functionele testen en klassieke vragenlijsten van op afstand mogelijk. Zo kunnen de audiologen en ikzelf via de app het gehoor van de patiënt evalueren, nakijken of het implantaat nog goed werkt en de patiënt feedback geven.” De meeste problemen kunnen momenteel via de app opgelost worden. Dat bespaart de patiënt en zorgverlener (pendel)tijd. Bovendien meldt de app welke patiënten geholpen zijn met een fysieke afspraak in het ziekenhuis.

Nicolas Verhaert
Prof. dr. Nicolas Verhaert: “Via de app kunnen we de patiënt evalueren en feedback geven.”

Europese hotspot

De coronapandemie bracht digitale zorgverlening (e-health) in een stroomversnelling. Vanaf 1 oktober 2022 komt digitale zorg via de centra voor ambulante revalidatie in aanmerking voor terugbetaling. Daar valt ook telemonitoring van cochleaire gehoorimplantaten bij patiënten in een Vlaamse revalidatiecentrum (waaronder UZ Leuven) onder.

“Technologie en innovatie bieden almaar meer ondersteuning voor patiënten. Deze nieuwe app is daar een sterk voorbeeld van”, laat Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Hilde Crevits, weten. “Vlaanderen heeft dan ook de ambitie om dé Europese hotspot voor medische technologie en kwaliteitsvolle zorg te worden. We doen dat door werk te maken van samenwerking rond innovatie in de zorg in het belang van een betere zorg voor iedereen.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.