UZLeuven_teddybear_zorganderstvLR.jpg

UZ Leuven lanceert project om de angst van kinderen voor medische zorg verlagen

Kinderen van 4 tot en met 7 kunnen op zondag 23 oktober de verschillende aspecten van het ziekenhuis op een ludieke en leerrijke manier ontdekken in het Teddybear Hospital. Samen met teddybeerdokters, studenten geneeskunde van de KU Leuven, gaan de kleuters aan de slag om zieke teddyberen te verzorgen. Doel van het project is om de angst van kinderen voor medische zorg te verlagen.

Vertrouwen opbouwen

Veel kinderen zijn bang voor het ziekenhuis en alles wat daarbij komt kijken. “Het is van het grootste belang dat de kinderen vertrouwen kunnen hebben in heel het ziekenhuisgebeuren, weg van hun thuisomgeving. Angst voor het onbekende zal de gevoelens van een kind over zijn ziekte en de behandeling ervan immers sterk kleuren”, legt prof. dr. Chris Van Geet, kinderarts in UZ Leuven, uit. “Daarom is een project als het Teddybear Hospital van het grootste belang. Op die manier kunnen gezonde én zieke kinderen beter vertrouwd worden met de medische omgeving.”

Ouders betrekken

Niet alleen de kinderen gaan een leerrijke dag tegemoet. Terwijl zij hun knuffels goed verzorgen, zijn er voor de ouders aangepaste lezingen door onder meer prof. dr. Peter Adriaenssens, kinder- en jeugdpsychiater bij UPC KU Leuven, en prof. dr. Marc Van Ranst, viroloog in UZ Leuven.

Professor Adriaenssens: “Ook de betrokkenheid van de ouders in dit project is essentieel, omdat eventuele angst van ouders zich durft afspiegelen op hun kinderen. Tijdens Teddybear Hospital geef ik ouders inzicht in hoe ze hun kind kunnen voorbereiden op een ongewone situatie: een consultatie bij de dokter, een ziekenhuisopname, praten over aanslagen, omgaan met dementerende grootouders …”

Ook professor Van Ranst kan zich volledig vinden in het project: “Als ‘oude’ jonge papa van een zoontje van 7 jaar weet ik dat kinderen heel nieuwsgierig zijn naar wat er in het ziekenhuis allemaal gebeurt, maar tegelijkertijd ook wat bang zijn voor het onbekende. Het Teddybear Hospital is een mooi initiatief van onze geneeskundestudenten. Het is fijn om te zien dat de volgende generatie artsen ook veel aandacht heeft voor onze jonge patiëntjes.”

Leerschool

De teddybeerdokters die de kinderen begeleiden in het Teddybear Hospital zijn studenten geneeskunde van de KU Leuven. Voor hen is het Teddybear Hospital een uitstekende leerschool. Marlot Vanwesemael, studente geneeskunde en verantwoordelijke van het project: “Je leert hoe je het best omgaat met kinderen in een ziekenhuisomgeving, hoe je een ziek kind kunt geruststellen.” Deze derde editie van het Teddybear Hospital is nu al een succes, zegt Marlot. De plaatsen zijn volzet, inschrijven is niet meer mogelijk. “De inschrijvingen liepen als een trein en ook steeds meer studenten zijn voor het project te vinden. Onze werkgroep breidde dit jaar uit van 12 naar 40 studenten.”

Over Teddybear Hospital

Het Teddybear-project werd in het leven geroepen door studenten geneeskunde van de KU Leuven, in samenwerking met de dienst kindergeneeskunde en de kinderpsychologen van UZ Leuven. Uniek aan de editie in UZ Leuven is dat er aparte sessies worden georganiseerd voor diverse groepen kinderen: kinderen voor wie de ziekenhuiswereld onbekend terrein is, kinderen met een mentale beperking, autismespectrumstoornis of ADHD en kinderen die wél al in aanraking kwamen met het ziekenhuis. Ze krijgen in het Teddybear Hospital de kans om het ziekenhuisgebeuren op een andere manier te ervaren.

Bron: UZ Leuven – Eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.