Typ om te zoeken

In the spotlight Innovatie Ziekenhuizen

UZA: “Een proactieve kijk op duurzaamheid”

Delen

Dat een langetermijnvisie zijn vruchten afwerpt, kan Dirk De Man, hoofd technische dienst bij UZA, alleen maar beamen. Toen hij er eind jaren negentig begon, stonden de gebouwen er pakweg vijftien jaar. Verlichting die automatisch uitgaat? Dat was er al. Verwarming die stopte als iemand het raam opende? Idem. Groene elektriciteit? Vorig decennium al 100% op overgeschakeld.  

Eigenlijk doet UZA al jaren wat veel organisaties vandaag nog steeds niet doen. Dat strookt met hun kijk op duurzaamheid. “Duurzaamheid is voor de lange termijn en speelt organisatiebreed. Het meeste zit bij de technische dienst, maar iedereen is op zijn niveau een sturende kracht. Milieu is met de afvalstromen begaanhet preventiecomité met automatisch gestuurde zonwering… Nieuwe ideeën? Die vinden wel een weg. Als een medewerker mij vraagt waarom we dit of dat niet doen, moet ik vaak antwoorden dat we er al mee bezig zijn. Dus als er iets beter kan, dan is het misschien de communicatie wel. We mogen best vaker met onze initiatieven naar buiten komen.” 

Duurzaam vs werkbaarheid, comfort én de ROI 

Dirk De Man (Hoofd Technische Dienst, UZA)

Of de directie op dezelfde lijn zit? Dat staat niet eens ter discussie. “Als duurzaamheid gepaard gaat met werkbaarheid en een verantwoorde ROI, is er geen probleem. Ook niet voor zaken die een investering vragen op langere termijn.” Werkbaarheid is echter erg belangrijk, benadrukt Dirk De Man. “Als je mensen vraagt om afval te sorteren en die twee bakken staan naast elkaar, dan is dat okDie milieuvriendelijke cellulose bedpannen daarentegen werken voor ons niet, omdat je voor zwaardere personen een extra verstevigingsring moet gebruiken en dus een extra handeling moet uitvoerenDe grootste uitdaging is om zaken te doen die de werklast niet verhogen, resultaat opleveren, de kwaliteit in zijn geheel ten goede komen en die een positieve invloed hebben op het totale kostenplaatje.” 

De trend naar meer comfort is bij UZA al lang geleden ingezet. “Comfort heeft niet alleen een positief effect op onze patiënten, maar ook op de medewerkers en artsen. Op dit moment zijn we bv. klimaatplafonds aan het installeren. Hierbij plaatst men een watersysteem op plafondplaten, om warmte af- of aan te voeren in functie van de behoefte om te koelen of te verwarmen. Verder denk ik aan onze ledverlichting met daglichtsturing, wat zorgt voor meer comfort én een betere werking. De ventilatie van de gebouwen zijn we ondertussen ook aan het vernieuwen, met warmterecuperatiebatterijen en warmtewielen. Dit resulteert in een lagere kost en een beter resultaat. 

Zo neutraal mogelijke gebouwen 

Een ziekenhuisgebouw staat er natuurlijk niet voor een paar jaar. Het moet lang meegaan en dus kijkt UZA vooruit. “Onze nieuwbouwen zijn zo neutraal mogelijk gebouwd, met minimaal 20 cm isolatie, volledig luchtdicht, warmtepompen om in de basisbehoefte voor verwarming en koeling te voorzien, etc. Gebouwen worden ook anders ontworpen. Wat voorheen op het dak stond, komt nu op een tussenverdieping, om plaats te maken voor zonnepanelen. 7000 m2 tellen we er ondertussen, wat uiteraard een flinke impact heeft op de energie. Voor een ziekenhuis dan. Want als je rekening houdt met de medische apparatuur is het onmogelijk om een ziekenhuis energieneutraal te maken. Klimaatdoelstellingen of niet. Of er nog iets is dat Dirk De Man wil meegeven? “Ja eigenlijk wel. Zaken die je in minder dan vijf jaar terugverdient, daar moet je niet over twijfelen. Voor investeringen op lange termijn is het jammer dat de focus zo ligt op bestaande gebouwen. Er zijn bijna geen investerings- en subsidiesystemen voor nieuwbouw.” 

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *