Vaccinaties aan huis met mobiele teams gaan van start op maandag 26 april

Het is een feit dat sommige Brusselaars fysiek of mentaal niet in staat zijn om naar een vaccinatiecentrum te gaan. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) heeft besloten om die mensen tegemoet te komen door mobiele teams voor thuisvaccinatie op te richten. Een toelichting.
In Brussel zijn sommige mensen absoluut niet in staat om zich naar een vaccinatiecentrum te begeven. Daar zijn verschillende gezondheidsredenen voor. De GGC wil ervoor zorgen dat niemand uit de boot valt en dat alle Brusselaars toegang hebben tot een vaccin tegen Covid-19. Daarom heeft de GGC mobiele vaccinatieteams opgericht, in samenwerking met organisaties voor thuishulp en thuiszorg.
Na overleg met het kabinet van Brussels Minister van Volksgezondheid Alain Marron hebben de Diensten van het Verenigd College van de GGC besloten om op maandag 26 april 2021 te starten met thuisvaccinatie.
Concreet selecteert de huisarts patiënten die in aanmerking komen voor deze oplossing en hij schrijft ze hiervoor in. Het gaat om mensen die langdurig bedlegerig zijn, om mensen met een zware fysieke handicap of met ernstige psychiatrische problemen, of om mensen die zich omwille van een andere fysieke of mentale toestand niet via de gebruikelijke kanalen kunnen aanbieden voor vaccinatie. Als een patiënt in aanmerking komt en liever thuis gevaccineerd wil worden, dan registreert zijn/haar huisarts de aanvraag. De huisartsen spelen dus opnieuw een cruciale rol in de Brusselse vaccinatiecampagne tegen Covid-19.
De aanvragen worden vervolgens behandeld door de 4 mobiele teams, die bestaan uit personeel van thuiszorgorganisaties (SAD – CSD – Domihome et Mediri). Zij reserveren tijdslots die door het distributiecentrum (HUB) worden opengesteld naargelang de beschikbare vaccins en de behandelcapaciteit. “Onze rol bestaat erin dagelijks duizenden mensen te begeleiden zodat zij op een waardige en kwaliteitsvolle manier thuis kunnen blijven wonen. We vonden het dus normaal dat wij ook het vaccin verstrekten. Het is immers duidelijk dat mensen die omwille van psychische of lichamelijke kwetsbaarheid thuis vastzitten, zeer kwetsbaar zijn voor Covid-19. De mobiele strategie vormt dus een aanvulling op de vaste strategie om zoveel mogelijk mensen te bereiken,” aldus Clémence Lebrun, vaccinatiecoördinatrice bij de Brusselse CSD.
Thuisvaccinatie kan worden verricht door de huisarts zelf, of door het mobiele vaccinatieteam, waarin een verpleegkundige zit. Ter plaatse zal de arts of verpleegkundige de gevaccineerde persoon begeleiden en hem/haar wijzen op de gezondheidsmaatregelen. “Onze thuisverpleegkundigen worden ingezet om Covid-19 te bestrijden en om de thuisvaccinatie in Brussel een boost te geven. Door elke dag huisbezoeken in te plannen, maken we het vaccin ook beschikbaar voor mensen die zich niet meer kunnen verplaatsen,” zegt Lautfi Kraï oprichter van Domihome en vaccinatiecoördinator zone west.
Momenteel hebben al meer dan 1.200 Brusselaars zich ingeschreven voor thuisvaccinatie. Inschrijven voor de dienst is nog steeds mogelijk via je huisarts. Wie geen huisarts heeft, kan het nummer 1710 bellen (het nummer voor Brusselaars die een huisarts zoeken).

Één en hetzelfde doel: de bevolking helpen om zich te laten vaccineren zodat we deze gezondheidscrisis zo snel mogelijk achter ons kunnen laten.

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.