Vaccinatiestrategie: samenwerking ziekenhuizen-woonzorgcentra cruciaal in eerste fase

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid lichtte de vaccinatiestrategie voor ons land toe. Daarbij komen bewoners en personeel van woonzorgcentra als eerste aan de beurt. Zorgnet-Icuro is blij met de prioritering van de doelgroepen. De logistieke organisatie en een goede communicatie worden tijdens de komende weken en maanden een huzarenstukje. De Vlaamse ziekenhuizen staan klaar om hun rol op te nemen.
Prioritering
In de eerste fase (1A) zullen de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra aan de beurt komen, gevolgd door bewoners van andere collectieve zorginstellingen en de zorgverleners in de ziekenhuizen en eerste lijn die werken met Covid-patiënten. Zorgnet-Icuro juicht die keuze voor de meest kwetsbaren toe, in een periode dat er nog maar een beperkte hoeveelheid vaccins zullen beschikbaar zijn. Voor Vlaanderen gaat het over ruim 80.000 bewoners en 70.000 personeelsleden. Margot Cloet: “Het is een logische keuze om nu eerst voor die groep te kiezen. De situatie in de woonzorgcentra is op dit moment nog altijd moeilijk. Het personeel leeft daar al maandenlang onder zware druk en een permanente angst om het virus binnen te krijgen. Hopelijk zal een snelle vaccinatie meer rust brengen.
Investeren in logistiek en communicatie
De concrete uitrol en organisatie van de vaccinatie wordt de komende weken nog een logistiek huzarenstukje. De toediening van de vaccins in de woonzorgcentra zal wellicht ter plaatse gebeuren. De Vlaamse ziekenhuizen staan in elk geval klaar om daar ten volle hun rol en verantwoordelijkheid op te nemen. Het gaat om zowel de opslag en bewaring van de vaccins in de ziekenhuisapotheken als in de samenstelling van de equipes die het vaccin gaan toedienen. Hiervoor kan worden teruggevallen op de structurele samenwerkingsverbanden tussen woonzorgcentra en ziekenhuizen die de afgelopen maanden werden opgebouwd.
Bijzonder belangrijk is ook het investeren in een heldere en volgehouden communicatie, zowel algemeen als naar specifieke doelgroepen, zoals bijvoorbeeld de zorgverleners. Toegankelijke wetenschappelijke informatie over de veiligheid van het vaccin en het belang van een brede participatie zijn cruciaal om voldoende mensen aan te zetten zich te laten vaccineren. Margot Cloet: “Bovendien moeten we ook permanent werken aan de bewustwording dat met de eerste vaccinaties de risico’s op een derde golf niet verdwenen zijn. Het zal nog maanden duren vooraleer grote hoeveelheden dosissen beschikbaar zijn. Waakzaamheid blijft geboden.”

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.