Vastgoedbeleggers investeren massaal in seniorenhuisvesting

De huisvesting van senioren in zijn verschillende vormen – van serviceflats over seniorenresidenties tot rust- en verzorgingstehuizen – trekt steeds meer grote vastgoedinvesteerders aan. Beursgenoteerde vastgoedbeleggers zijn op zoek naar stabiele beleggingen waarbij de toekomstige huurinkomsten gegarandeerd zijn. Rusthuizen passen perfect in dat plaatje.

Niet kopen maar huren

De commerciële rusthuizensector zag de voorbije jaren de opkomst van groepen die verschillende rusthuizen exploiteren. Zulke snelgroeiende groepen zijn bereid de dagelijkse uitbating af te splitsen van het onroerend patrimonium. Eerder dan zelf een rusthuis te kopen of te bouwen, opteren ze ervoor om het gebouw te huren, in veel gevallen via een erfpacht van 27 jaar. Cofinimmo, van oorsprong een pure kantoorspeler, is van plan in de komende twee jaar meer dan de helft van het investeringsbudget te pompen in de rusthuizensector. Het gaat vooral om renovatie- en uitbreidingsprojecten, goed voor 33 miljoen euro dit jaar en 56 miljoen euro volgend jaar. De betrokken rusthuizen zijn al voor 100 procent verhuurd.
Niet alleen de private spelers, ook de gesubsidieerde openbare en vzw-rusthuizen tonen alsmaar meer interesse in een alliantie met vastgoedbeleggers, bijvoorbeeld via een publiek-private samenwerking. Dat heeft mogelijk te maken met de naweeën van de kredietcrisis, die het voor alle spelers in de rusthuizensector moeilijker gemaakt heeft om hun investeringen te financieren.

Bert Verbeke

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.