Brein_LR.jpg

Veelbelovende resultaten met transparante YSZ-schedelimplantaten

Onderzoekers van de Universtiteit van California – Riverside (UCR) zijn al enige tijd bezig met het project ‘The Window to the Brain’. Ze ontwikkelden een transparant schedelimplantaat, waardoor laserbehandelingen voor het brein makkelijker toepasbaar worden. Het implantaat is gemaakt van het materiaal yttria-gestabiliseerde zirconia (YSZ), dat ook wordt gebruikt bij het produceren van heup-implantaten en tandkronen. Uit recente studies komen veelbelovende testresultaten naar voren op het vlak van biocompatibiliteit en bacteriële infecties.

Bacteriële infecties zijn volgens het team de grootste oorzaak bij het falen van schedelimplantaten. Wanneer bacteriën zich aan het implantaat hechten, kunnen biofilmvorming en infecties ontstaan, die de behandeling kunnen doen falen. Deze infecties zijn moeilijk te behandelen, vooral aangezien verscheidene antibiotica de bloed- hersenbarrière niet kunnen doordringen. Een implantaat dat deze obstakels overkomt, biedt dan ook enorme voordelen.

In het vakblad ‘Lasers in Surgery and Medicine‘ meldt het team de resultaten van hun experimenten, waaruit blijkt dat laserbehandeling door een YSZ-implantaat de groei van Escherichia coli reduceert in een kweekmedium. Dit suggereert volgens de onderzoekers dat biofilmvorming van E. coli op het YSZ-implantaat onderbroken kan worden door laserbehandeling.
E. coli is een bacterie die vaak gevonden wordt in weefselmonsters van patiënten die een hersenvliesontsteking krijgen na een schedeloperatie of -letsel.

In een andere publicatie in ‘Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine‘, beschrijven de onderzoekers hoe ze er in geslaagd zijn om YSZ in het weefsel van levende hamsters te integreren zonder een immuunrespons of andere negatieve bijwerkingen te veroorzaken.

Bron: Medical News Today – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.