Veilig bezoek ontvangen broodnodig

OPINIE: Veilig bezoek kunnen ontvangen is broodnodig

Veilig bezoek kunnen ontvangen is broodnodig voor de meest kwetsbaren onder ons!

Veilig bezoek

De eerste stap richting het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) voor bezoek in ziekenhuizen en woonzorgcentra werd gezet. De federale overheid en deelstaten keurden gisteren (7 september) een samenwerkingsakkoord goed. Het VPP vraagt met aandrang een definitieve goedkeuring door de ministerraad en het Overlegcomité.

Zeer strikt

Voor wie in deze tijden langdurig in het ziekenhuis moet verblijven zijn het barre tijden, nog steeds wordt het bezoek zeer strikt beperkt. Daarnaast verschilt de regeling van ziekenhuis tot ziekenhuis, waardoor er verwarring ontstaat. Hetzelfde geldt voor woonzorgcentra.

Het is belangrijk dat de meeste kwetsbare personen in onze samenleving op een veilige manier bezoek kunnen ontvangen, zo zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform. Sinds het begin van de versoepelingen kregen we verschillende klachten van patiënten en familieleden over de soms zeer strikte bezoekregeling in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Sommige patiënten liggen al maanden in het ziekenhuis, horen over versoepelingen in de horeca en dergelijke maar blijven zelf in de kou staan. We zijn dan ook heel blij met het voorstel tot het gebruik van een CST voor bezoek in ziekenhuizen en woonzorgcentra, dat zal de mentale gezondheid van deze personen ten goede komen. We willen alles op alles zetten voor een definitieve goedkeuring.

Over het Vlaams Patiëntenplatform

Het Vlaams Patiëntenplatform vertegenwoordigt meer dan 115 patiëntenverenigingen en ijvert voor kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg op maat van de patiënt en zijn omgeving. De organisatie helpt gemeenschappelijke noden en knelpunten op te lossen via belangenbehartiging op alle relevante beleidsniveaus en binnen alle relevante gezondheidsvoorzieningen.

Lees ook deze artikels:

https://zorgmagazine.be/corona-leidt-tot-kraamzorg-vanuit-een-psychosociale-rol/

https://zorgmagazine.be/na-de-zomervakantie-kan-elke-arts-papierloos-voorschrijven/

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.