Vendingmachines: verhoogde vraag naar gezonde producten

“Vendingmachines moeten aan een aantal eisen en criteria voldoen. Kwaliteitseisen hebben betrekking op de conformiteit vereist voor bepaalde wetgevingen op het gebied van hygiëne. Daarnaast kiezen klanten in functie van  diverse formules/types: open of gesloten machine met een traditionele machine of glasdeur machine; de grootte van de machine; huur of full-service machine; een combimachine  -drank + snoep – of een of singlemachine.”

Huurformules

“Wij hanteren verschillende huurprijzen afhankelijk van drie criteria: de grootte van de automaat; het beeld dat op de automaat afgebeeld staat; het verkoopskanaal waarin de automaat wordt geplaatst. De verhouding tussen het laagste tarief  en het hoogste tarief is een factor maal drie.”
Wat wordt er verstaan onder een fullservice contract? Alix Mioc: “Bij full-service wordt er door de ‘operator’ rechtstreeks verkocht naar de consument. Dit betekent dat de operator de automaat zelf opvult en de automaat zelf leegmaakt en de producten dus rechtstreeks verkoopt/factureert aan de consument. Deze contracten worden voornamelijk afgesloten bij grotere bedrijven waar de
‘service’ naar de werknemers toe zeer belangrijk is. Meestal wordt er een ‘commissie’ gegeven aan het verkooppunt waar de automaat staat.”
      
Gedragscode

Wat zijn meest populaire producten die worden genomen bij vending machines? Alix Mioc: “Voornamelijk frisdrank en koffie. Er is over het algemeen wel vraag naar ‘gezonde’ producten, maar de mensen zelf weten niet altijd even goed wat de definitie is van ‘gezonde’ producten. In een gezonde levensstijl past variatie, voor elk moment van de dag, volgens welke activiteit je onderneemt.
Wij leggen onszelf ook codes op, bijvoorbeeld voor onze aanwezigheid in scholen. Zo werkten we – in overleg met overheden, directies, ouderverenigingen, leerkrachten en leerlingen – een gedragscode uit om onze dranken verantwoord aan te bieden  binnen de schoolmuren. In basisscholen in België en Luxemburg beschikten wij eind 2009 over 633 automaten, zonder merkvermelding. Hier bieden we enkel ongezoet fruitsap, mineraalwater of
halfvolle melk aan. In het secundair onderwijs in België en Luxemburg staan in totaal 4.650 van onze automaten. Hier ligt de nadruk op keuze en afwisseling. We promoten er enkel ongezoet fruitsap en water; de school beslist zelf of ze ook sportdranken en frisdranken aanbiedt.”

Energy Management System

“Enkele jaren geleden hebben wij het ‘Energy Management System’ (EMS) geïntroduceerd. Dit slimme systeem wordt ingebouwd in toestellen en reageert op signalen van de omgeving: in functie van het openen en sluiten van de deur en de beweging rond het toestel, schakelt het de verlichting aan of uit en past het de intensiteit van de koeling aan. Dit levert een energiebesparing op tot 35 % per toestel,” besluit Alix Mioc.

Bert Verbeke
 

 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.