Verpleegkundigen hebben ook zelf nood aan ergonomie

Onderzoek toont aan dat mensen die geregeld met de computer werken een verhoogd risico hebben op overbelastingsletsels. De klachten manifesteren zich vooral ter hoogte van de nek, schouders, ellebogen, polsen en handen.  Ook visuele problemen en problemen met mentale belasting komen voor. Het departement Ergonomie heeft een ruime ervaring opgebouwd op gebied van de houdings- en bewegingsproblematiek in administratieve werkeenheden en start altijd met een grondige  risicoanalyse. Die omvat zowel een screening van het gebruikte kantoormeubilair, de opstelling ervan, de werkhouding van de betrokkenen en de variaties in hun bewegingspatroon. Deze factoren geven vaak een eerste indicatie van mogelijk nakende overbelastingsletsels.
De medewerkers van het departement Ergonomie geven frequent opleidingen inzake het correct instellen van kantoormeubilair en het regelmatig toepassen van spierontspannende technieken.
Daarnaast kan IDEWE  (Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk vzw) meespelen bij de inrichting van nieuwe of gerenoveerde werkeenheden inzake de opstelling van de werkposten en de keuze van het bijhorende meubilair. Tussen de verschillende types kantoorstoelen, werktafels, toetsenborden, et cetera, bestaat immers nogal wat verschil in ergonomische kwaliteiten. (BVC)

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.