VZW Verslavingskoepel

Verslavingskoepel Kempen wint Prijs Gert Noël

Wachtlijsten voor gespecialiseerde zorg voor mensen met een verslavingsproblematiek zijn vaak lang. Om die reden bundelden Verslavingskoepel Kempen vzw en vier algemene ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Kempen de krachten. Ervaringsdeskundigen zetten een zorgpad zonder wachtlijsten op poten. Het initiatief wordt nu bekroond met Prijs Gert Noël. Ook vzw FratriHa uit Laken viel in de prijzen met het project ‘Mon baluchon’.

Verslaving is een onderwerp dat zelden sympathie opwekt. Het is ook een onderwerp waarvan de tweede lijn vaak vindt dat het buiten hun taken valt. Verslavingszorg wordt nu eenmaal niet als een kerntaak voor een ziekenhuis gezien, zelfs al belanden er dagelijks patiënten met verslaving via de spoedgevallendiensten in een ziekenhuisbed. De zorg komt dan ook zelden tegemoet aan de vele noden. Tegelijkertijd zijn de wachtlijsten voor gespecialiseerde zorg doorgaans erg lang. Het transmuraal zorgpad met ervaringsdragers biedt daarvoor een oplossing.

Heropnames vermijden

Het zorgpad werd opgestart in 2018 en start aan het bed van de patiënt. Ervaringsdeskundigen maken deel uit van het opnameteam. Ze helpen professionele hulpverleners met de zorg en gaan in gesprek met de patiënt en/of de familie. “Dit initiatief verbindt professionele en ervaringskennis zodat ze van elkaar leren en elkaar ondersteunen”, vertelt Mineke Viaene, voorzitster van vzw Verslavingskoepel Kempen. “Op deze manier kunnen de algemene ziekenhuizen hun hulpverlenersrol opnemen en wordt er een kwaliteitsvol zorgpad gecreëerd dat heropnamens voorkomt.”

Het initiatief wordt beloond met de Prijs Gert Noël, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Er is een financiële steun van 30.000 euro aan verbonden. De prijs gaat ieder jaar naar een initiatief dat bijdraagt aan de luisterkwaliteit, voorlichting en begeleiding van de patiënt en zijn naasten in een ziekenhuis of in interactie met het zorgnet.

De Ruggesteun

FratriHa ontving de Ruggesteun van het Fonds Gert Noël. Met ‘Mon baluchon’ probeert de vzw via een bundel boeken in dialoog te gaan met broers en zussen van mensen met een handicap, want ook zij gaan door een hele reeks emoties en ervaringen. Met de Ruggesteun zal vzw FratriHa nu een bundel ontwikkelen voor de allerkleinsten, genaamd ‘Mon p’ti baluchon’.

LEES OOK OP ZORGMAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.