Vertrouwen in woonzorgcentra kreeg deuk

Kortenberg, 23 juli 2020 – De corona-crisis heeft het vertrouwen van de Vlaming in woonzorgcentra aangetast. De grootste groep geeft vandaag de voorkeur aan thuisverpleging en mantelzorg. Op de vraag hoe de pandemie hun kijk op woonzorgcentra heeft beïnvloed, antwoordt 30% “in negatieve zin”. Dat blijkt uit onze jongste woon-zorgenquête. 1083 internetgebruikers, waarvan 76% 50 jaar of ouder, vulden de vragenlijst eind juni in.

Opvallend is de stijging van de leeftijd waarop men verwacht een beroep te zullen doen op ouderenzorg. In de vorige Woonzorgweb-enquête zei 25% “vanaf 85 jaar”. Vandaag, een goed jaar later, is dat 34%. Alle andere antwoordmogelijkheden, van 65 jaar tot 80 jaar, scoren lager dan in 2020.

Reputatie

Andere verschuivingen zijn subtieler, maar samen schetsen ze een duidelijk beeld. De populariteit van woonzorgcentra daalt van 13% naar 10%. De verschuiving gebeurt volledig in het voordeel van de combinatie mantelzorg en thuiszorg. Deze oplossing is nu aantrekkelijker geworden dan verhuizen naar een assistentiewoning of een zorgcentrum.

Vergeleken bij 2020 zijn nu meer respondenten geneigd hun intrek te nemen bij kinderen of familie. Sinds de virusuitbraken wordt de algemene reputatie van een woonzorgcentrum belangrijker geacht dan de kwaliteit van de zorg. Op de vraag hoe de pandemie hun kijk op woonzorgcentra heeft beïnvloed, antwoordt 30% “in negatieve zin”.

Op de vraag “Wanneer ik denk aan ouderenzorg, dan…” antwoordt nu 24% “aan de vele mensen die zich dagelijks inzetten”. Vorig jaar was dat 17%, een grote sprong dus. Maar 17% antwoordt met “… heb ik eerder negatieve gevoelens”, en dat is 4% meer dan in 2020.

Alle resultaten van de woonzorg-enquête 2021 vindt u op: https://www.woonzorgweb.be/zorg-enquete-2021

OVER WOONZORGWEB

Woonzorgweb.be werd in 2014 gelanceerd en gaat uit van 2 ondernemers: marketeer Tim Mertens en webspecialist Bart Noppen. Alle informatie betreffende woonzorgcentra en serviceflats, waaronder de dagprijzen, wordt door de verantwoordelijken van deze centra op regelmatige basis zelf aangevuld en aangepast. Sinds de lancering werd de website al meer dan 5 miljoen maal bezocht. In de eerste 6 maanden van 2021 ging het om 572.272 website bezoeken van mensen op zoek naar een woonoplossing voor later. Hiermee is Woonzorgweb dé referentie in zijn soort. Woonzorgweb biedt daarnaast informatie over thuisverpleging/thuishulp, net als meer dan 200 vacatures in de woonzorg. Op die manier biedt de website een totaaloplossing voor zijn klanten, waaronder grote spelers als Korian, Armonea, Orpea, Vulpia, maar net zo goed lokale OCMW’s of zelfstandige uitbaters.

www.woonzorgweb.be / www.seniorieweb.be

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.