VIB logo.gif

VIB maakt tijdens viering 20-jarig bestaan strategie voor de toekomst bekend

VIB zet met een aantal nieuwe initiatieven vanaf volgend jaar nog meer in op vertaling van het onderzoek naar de maatschappij. Dit was ook de centrale boodschap van het event ‘SCIENCE MEETS LIFE’, een symposium over hoe toponderzoek in de levenswetenschappen een belangrijke impact kan hebben op onze maatschappij. Het werd georganiseerd naar aanleiding van het 20-jarige bestaan van VIB. De vernieuwde strategie zal vastgelegd worden in de nieuwe beheersovereenkomst van de Vlaamse regering met VIB. Die overeenkomst zal lopen van 1 januari 2017 tot 31 december 2021.

Onlangs kreeg VIB een positieve beoordeling na de 5-jaarlijkse doorlichting in opdracht van de Vlaamse overheid. Externe wetenschappers en consultants hielden de wetenschappelijke, economische en maatschappelijke impact van het instituut tegen het licht.

Jo Bury en Johan Cardoen, managing directors VIB: “Met onze nieuwe strategie “beyond borders” willen we verder gaan met wat de essentie is van een strategisch onderzoekscentrum, namelijk maatschappelijke impact. We staan met z’n allen voor grote uitdagingen en moeten daar ook vanuit de onderzoekswereld volop op inzetten. Het gaat daarbij om onderzoek naar gezond leven en gezond ouder worden, maar ook om duurzame voedselproductie. We zullen bijkomende initiatieven nemen om de maatschappelijke impact van VIB te verhogen.”

Vlaams minister Philippe Muyters: “VIB heeft de afgelopen twee decennia bewezen in te zetten op excellente resultaten met meerwaarde voor onze burgers en onze economie. Ik heb dan ook veel vertrouwen in de ambitieuze toekomstplannen van het instituut. De focus van die toekomststrategie van VIB is translationeel: het vertalen van kennis in maatschappelijke waarde. En dit op zo’n manier dat innovatie kan leiden tot groei en nieuwe jobs. Ik wil die strategie dan ook volop ondersteunen. Dit zal ook de dynamische Vlaamse biotechcluster mee naar een hoger niveau tillen.”

Nieuwe strategie: grenzen verleggen om grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken

Toponderzoek in de levenswetenschappen combineren met excellentie in techtransfer. Dit basiscredo van VIB heeft er in de afgelopen 20 jaar voor gezorgd dat VIB op wereldschaal een belangrijke speler in de biotech geworden is die aantoont dat basisonderzoek effectief een economische en maatschappelijke meerwaarde kan opleveren. “Maar we weten dat we ons onderzoek nog beter kunnen laten renderen voor de maatschappij door buiten onze grenzen te breken. En dat zijn we ook van plan om de grote uitdagingen waar de maatschappij voor staat mee aan te pakken”, zeggen Bury en Cardoen.

Inzetten op translationeel onderzoek

Om écht impact te hebben, moeten we ook investeren in translationeel onderzoek. Dit is de schakel die nu vaak ontbreekt om ervoor te zorgen dat wat er in VIB-labo’s ontdekt wordt, zo snel en goed mogelijk omgezet kan worden in toepassingen zoals geneesmiddelen en landbouwinnovaties. Die ontwikkelingen zijn cruciaal voor het in stand houden van het welzijn en de gezondheid van de mens én voor het verwezenlijken van een duurzame voedselproductie voor een steeds toenemende bevolking. De recente oprichting van VIB Discovery Sciences, een team met deskundigen uit de sector dat zich toespitst op het vertalen van wetenschappelijke inzichten naar voordelen voor de samenleving, past hier in. Maar VIB zal nog bijkomende stappen zetten om dit proces te optimaliseren.

Waardecreatie is essentieel

Via het oprichten van bedrijven en het aantrekken van buitenlandse bedrijven (inward investment) slaagt VIB er in om meerwaarde te creëren voor de maatschappij onder de vorm van jobs en van nieuwe producten. De 18 start-ups van VIB samen met de bedrijven die onder impuls van VIB naar Vlaanderen zijn gekomen, stellen vandaag 1150 mensen te werk. De VIB-start-ups hebben al 930 miljoen euro investeringen opgebracht, waarvan meer dan de helft buitenlandse kapitaalsinvesteringen. Hiermee wordt VIB door heel wat Europese topinstituten als voorbeeld beschouwd in waardecreatie uit onderzoek.

Johan Cardoen: “Deze strategie die zijn vruchten afwerpt verderzetten in uitdagende tijden vraagt extra inspanningen. Daarom namen we de strategische beslissing om V-Bio Ventures op te richten, een ‘early stage’ investeringsfonds.”

De toekomst met vertrouwen tegemoet

VIB zal blijven investeren in zijn onderzoekers, in het beschikbaar stellen van de meest geavanceerde technologieën en in het actief vertalen van de resultaten naar toepassingen ten voordele van de maatschappij. De ambitie is immers om  wereldwijd mee aan de top te blijven in de 8 domeinen waarin het onderzoeksinstituut actief is: neurobiologie, kankerbiologie, inflammatie, medische biotechnologie, translationele neurowetenschappen, plantensysteembiologie, structuurbiologie en moleculaire microbiologie.

“Met toponderzoek in deze domeinen, op de juiste manier ondersteund, zijn we gewapend om de grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken”, aldus Bury en Cardoen.

Bron: VIB – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.