Typ om te zoeken

HR

Van profit naar non-profit: Vincent Van der Biest geniet van nieuwe uitdaging bij Psychiatrisch Centrum Ariadne

Delen

Sinds begin 2018 is Vincent Van der Biest facilitair manager bij Psychiatrisch Centrum Ariadne in Lede, na eerder onder meer 20 jaar aan de slag geweest te zijn bij ENGIE Cofely. Een opmerkelijke overstap, die meteen ook gepaard ging met lidmaatschap bij ZORG.tech, waar we graag wat meer over weten.
 
“Na twintig jaar ben ik begin dit jaar inderdaad een andere weg ingeslagen”, vertelt Vincent. “De laatste tien jaar was ik bij ENGIE Cofely Area Manager voor Oost-Vlaanderen. Een aantal mooie gebouwen in de provincie vielen, op technisch vlak, onder het beheer van mij en mijn team. Daar hoorden ook enkele zorginstellingen bij, dus hier en daar waren er al enkele raakvlakken met de sector.”
 
Een van die zorginstellingen was Psychiatrisch Centrum Ariadne, de nieuwe werkgever van Vincent. “Zij waren tien jaar lang mijn klant bij ENGIE Cofely en op een bepaald moment, eind 2017, gingen zij op zoek naar iemand die zich kon ontfermen over het facilitaire en technische luik van hun organisatie. Het was een uitdaging die mij wel aansprak, zeker omdat ik de mensen en de context van Ariadne al goed kende. Bovendien stonden ze op het punt te beginnen aan een nieuwbouw en ik heb altijd al eens willen bouwen… De dynamiek die hier in de lucht hangt is ook zeer motiverend. Er komen veel veranderingen aan, met de NIAZ-accreditatie die we willen binnenhalen, en ik ben blij deel uit te maken van deze uitdaging.”
 
Toch moet het een beetje aanpassen geweest zijn, die overstap van profit naar non-profit. Of niet? “De zorgsector instappen was een bewuste keuze. Het leek me leuk om in de non-profit aan de slag te gaan en een nieuwe wereld te verkennen, eentje waarin menselijk contact heel belangrijk is. Het contact en de samenhang met de medewerkers en cliënten kan zeer intens zijn hier. Het zorgt voor een bijkomende voldoening.”
 
Op dit moment is Vincent op technisch/bouwkundig vlak vooral bezig met een nieuwbouw in Lede (nvdr: PC Ariadne beschikt ook nog over een psychiatrisch verzorgingstehuis in Dendermonde). “We hebben drie oude gebouwen, die leeg stonden, afgebroken om plaats te maken voor een A-dienst voor 60 bedden: 30 eenheden crisisopname en 30 eenheden gespecialiseerd in verslavingen (alcohol, medicatie). De bouw is gestart in februari 2018 en we hopen begin 2020 de nieuwbouw officieel te mogen openen. Aangezien het stroomlijnen van het energieverbruik een van mijn hoofdopdrachten is, loopt terzelfdertijd ook een studie voor de plaatsing van zonnepanelen, een micro-wkk, etc…”
 
Techniek is echter niet het enige thema dat in de agenda van Vincent staat. “Mijn takenpakket stopt inderdaad niet bij de T van techniek. Schoonmaak, de keukenwerking, IT, magazijnbeheer, het wagenpark… Het staat allemaal op het menu bij mij. Natuurlijk sta ik er niet alleen voor. De verschillende verantwoordelijken (Keuken, Schoonmaak, IT…) leiden elk hun team voortreffelijk en ik zit geregeld samen met hen om alles op te volgen. We zijn een sterk geheel. Persoonlijk ben ik wel sterk betrokken bij de grootkeuken. Sinds ik hier werk hebben we al een aantal toestellen vernieuwd en we onderzoeken nu hoe we ons productieproces kunnen verbeteren. De stap naar digitalisering lonkt”, licht Vincent toe.
 
Nieuwe technologie en digitalisering krijgen ook bij ZORG.tech de nodige aandacht. Vincent Van der Biest werd meteen lid toen hij aan zijn nieuwe job begon. “Ik ben aangenaam verrast van de vele verenigingen die je hebt in de zorgsector. Ze bieden een ongelooflijke meerwaarde, dat is bij ZORG.tech niet anders. Begin juni ging ik naar het jaarlijkse congres en op een kleine oppervlakte zag ik heel veel interessante mensen en maakte ik enkele nuttige afspraken. Als nieuw lid was het congres zeer boeiend. Je ziet op één plaats wat de markt momenteel te bieden heeft. Bijna al mijn oud-klanten van de zorg liep ik er ook tegen het lijf. Mijn ervaring bij ENGIE Cofely, ook naar kennis van leveranciers toe, blijkt enorm van pas te komen. Ik vind snel de weg naar de juiste personen als ik iets moet weten of nodig heb. Omgekeerd kunnen mensen ook altijd bij mij terecht voor advies of hulp. Mijn deur staat voor iedereen open. Dat vind ik heel belangrijk, zeker in deze menselijke sector”, besluit een tevreden Vincent Van der Biest.
 

Het jaar van de waarheid

Het is de bedoeling van PC Ariadne om in september 2019 een gooi te doen naar de NIAZ-accreditatie. “In april hebben we de generale repetitie om dan enkele maanden later de eigenlijke audit te ondergaan. 2019 wordt dus het jaar van de waarheid, ook al met de nieuwbouw die dan zo goed als af is. Het is veel werk, die accreditatie, maar het loont. Heel wat procedures worden herbekeken en we zien hoe een aantal zaken beter kan en ook zal worden. Zo’n accreditatie is echt een hefboom naar vernieuwing en verbetering.”
 
Dit artikel verscheen in editie 020 van het magazine Zorg&Techniek (zorg.tech)

Tags:

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *