reanimeren VR

Virtual reality effectief bij het leren reanimeren

Een virtual reality (VR) applicatie is even effectief bij het leren reanimeren als een klassieke training. Dat bevestigt Nederlands onderzoek (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen). Zaken zoals de ‘algemene prestatie’ en ademhalingsfrequentie leert men echter nog steeds beter met een standaard training.

Voor het onderzoek werden vijftig mensen willekeurig in twee groepen verdeeld. Zij werden voor de training getest op hun ‘parate’ kennis en kregen vervolgens een klassikale training reanimeren. Daarna volgde een VR-training. Bij de tweede groep gebeurde dit omgekeerd. Tussen de trainingen door, en aan het einde, werden deelnemers getoetst door examinatoren. De studie concludeert dat bepaalde handelingen, zoals de positie van de handen en hoe ver de borstkas wordt ingedrukt, even goed geleerd kunnen worden aan de hand van VR. Zaken zoals de ‘algemene prestatie’ en ademhalingsfrequentie leert men echter nog steeds beter met een standaard training.

De sterkte aan een VR-applicatie is dat deze iedereen, zonder voorkennis, ondersteuning of accessoires, in staat stelt de levensreddende techniek te oefenen. Bovendien kan dit eindeloos vaak herhaald worden – het gaat namelijk om een virtuele patiënt. “De gebruiker heeft enkel een VR-bril en een dubbelgevouwen kussen nodig waardoor de kosten en drempel laag zijn en het volgen van bijvoorbeeld een opfriscursus zeer eenvoudig is”, klinkt het.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.