Virtual Reality versterkt geestelijke gezondheid

Virtual Reality versterkt geestelijke gezondheid

Onderzoekers van Thomas More willen de geestelijke gezondheid in Vlaanderen versterken met een combinatie van virtuele omgevingen en draagbare technologie. Via het project ‘Immersive Mental Health’ willen de onderzoekers de samenwerking tussen enerzijds zorg- en welzijnsinstellingen en anderzijds technologische bedrijven vergemakkelijken.

Bij immersieve technologieën heb je het gevoel ondergedompeld te zijn in een andere wereld. In de zorg kan je die tools inzetten om angst of paniek te verminderen. Ervaart een patiënt heel wat stress tijdens een lang verblijf in het ziekenhuis? Dan kan hij door virtual reality toch even weg zijn uit zijn ziekenhuiskamer. “Je kan ook verder denken dan de patiënten in een zorginstelling. Ook de medewerkers kunnen baat hebben bij een programma in VR om even aan de werkdruk te ontsnappen”, vertelt onderzoeker Sylvie Bernaerts van Thomas More.

Meten is weten

Die immersieve technologie willen de onderzoekers koppelen aan draagbare technologie. Zo kan je wearables zoals hartslagmeters, smartwatches of apparaten die de ademhaling meten, koppelen aan applicaties in VR. Op die manier kan je bijvoorbeeld iemand laten ontspannen in een virtuele wereld die reageert op de ademhaling van de patiënt. Bovendien verzamelen die wearables heel wat info over de hartslag en ademhaling. Dat laat toe te onderzoeken wanneer je net veel last hebt van stress en paniek, maar ook wat er dan net helpt.

Stress is een uitdaging die steeds groter wordt in onze samenleving. De zorg- en welzijnssector heeft hier al lang mee te kampen en nu roept ook de Hoge Gezondheidsraad op om meer in te zetten op onderzoek binnen de geestelijke gezondheidszorg. De combinatie van onderdompelende technologieën én metende draagbare technologieën kan het bestaande zorgaanbod verrijken. Toch is er momenteel onvoldoende kennis bij ondernemingen en zorginstellingen over het combineren van beide technologieën en daar zal dit onderzoek samen met die bedrijven verandering in brengen. ​

​Voor het project Immersive Mental Health werkt Thomas More samen met partners als The Human Link, UZ Brussel, UPC KU Leuven en VOKA Health Community.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.