Typ om te zoeken

ICT In the spotlight

Vlaamse vaccinatieteller toont nu toegediende en geregistreerde vaccinaties in woonzorgcentra voor Vlaanderen

Delen

In 434 Vlaamse woonzorgcentra zijn intussen 41.770 bewoners gevaccineerd en 11.238 personeelsleden. Vanaf vandaag zijn die cijfers elke dag te volgen via de Vlaamse vaccinatieteller. Ze zijn daar niet alleen te vinden voor Vlaanderen, maar ook per provincie en per eerstelijnszone, samen met cijfers over de redenen waarom mensen niet gevaccineerd konden worden.

Het gaat over toegediende vaccinaties die ook geregistreerd zijn. Aangezien de registraties van de toegediende vaccinaties dikwijls later gebeuren dan de vaccinaties zelf en de data ook verwerkt moet worden, loopt het aantal geregistreerde toegediende vaccins altijd wat achter op de realiteit. Vandaag zijn al aan meer dan 500 woonzorgcentra vaccins geleverd om toe te dienen. Die vaccinaties zullen de komende dagen aantikken in de Vlaamse vaccinatieteller.

Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “Met de Vlaamse vaccinatieteller gaan we duidelijk tonen hoeveel mensen in Vlaanderen al gevaccineerd zijn. We tonen nu cijfers uit de woonzorgcentra en gaan de komende dagen de vaccinatieteller verder uitbouwen. We willen alle cijfers voor heel Vlaanderen tonen, ook per gemeente. Tot nu toe baseerden we ons op het aantal vaccins dat we leverden. Dat had het voordeel dat je niet hoefde te wachten op de registraties, maar het nadeel dat je heel wat toegediende vaccins mist, want we weten dat per 5 geleverde vaccins er vaak een 6de dosis uit de flacon gehaald kon worden.”

Elk toegediend COVID-19-vaccin wordt geregistreerd in het registratiesysteem “Vaccinnet”. In de woonzorgcentra gebeurt daarnaast nog een aparte registratie in het “e-loket” van Zorg en Gezondheid. Daar worden meer specifieke gegevens gevraagd, zoals hoeveel bewoners gevaccineerd werden en hoeveel personeelsleden, en wat de reden was als iemand niet gevaccineerd kon worden. Het zijn die registraties in het e-loket die Vlaamse vaccinatieteller nu toont.

Op korte termijn zal de vaccinatieteller zich ook kunnen baseren op de officiële registraties uit Vaccinnet en niet alleen tonen wie in de Vlaamse woonzorgcentra gevaccineerd wordt, maar in heel Vlaanderen. Zorg en Gezondheid werkt daarvoor samen met het Agentschap Informatie Vlaanderen, dat de gegevens uit Vaccinnet mag verwerken en ze aanlevert voor de vaccinatieteller.

De Vlaamse vaccinatieteller is terug te vinden op www.laatjevaccineren.be/vaccinatieteller of rechtstreeks via www.vlaamsevaccinatieteller.be.

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *