Vlaamse ziekenhuizen verlies

Vlaamse ziekenhuizen maken volgend jaar bijna onvermijdelijk verlies

Bijna acht op de tien algemene ziekenhuizen zullen in 2023 in het rood duiken. De voornaamste reden zijn de groeiende energiekosten. Ook de forste stijging van andere uitgavenposten door de inflatie speelt mee. Dat blijkt uit een bevraging van Zorgnet-Icuro.

In 2023 zal het zorgsysteem (nog meer) onder druk komen te staan. Een enquête bij de helft van de Vlaamse algemene ziekenhuizen – zij vertegenwoordigen 45 procent van het totale beddenaantal – schetst niet bepaald een rooskleurig beeld van de begrotingen van de ziekenhuizen. Verlies maken gebeurt wel in de sector, maar is doorgaans eerder uitzondering dan regel.

De resultaten tonen aan dat de omzet van de ziekenhuizen op een jaar tijd enorm is gezakt. Voor alle ziekenhuizen samen ziet Zorgnet-Icuro een negatief bedrijfsresultaat van 114 miljoen euro. Dat is 300 miljoen minder dan twee jaar eerder. De koepel schat dat het in 2023 verder zal afnemen met bijna een half miljard euro. 

“Voor 2023 dienen bijna 8 op de 10 Vlaamse ziekenhuizen een begroting in het rood in. Voor Brussel en Wallonië zal het om nog een groter aandeel gaan, vermits de Waalse en Brusselse ziekenhuizen gemiddeld minder marges hebben dan de Vlaamse ziekenhuizen”, klinkt het.

Weinig investeringen

De belangrijkste oorzaak zijn de gestegen energie-uitgaven. In vergelijking met 2019 namen deze kosten toe met 191 miljoen euro. Voor het hele land samen zou er een stijging van 309 miljoen euro zijn. Dat is een stijging van 284 procent voor elektriciteit en van 411 procent voor gas. Daarbovenop stijgen ook de personeelskosten en de kosten voor (beschermings)materiaal.

“We verwachten dat de ziekenhuizen drastisch zullen knippen in hun investeringen”, klinkt het. Eerder toonde de Belfius-analyse van de ziekenhuissector al aan dat zowel inkomsten als investeringen de afgelopen jaren dalen. “Putten uit je spaarpot kan je doen voor één jaar, maar iedereen weet dat je structurele tekorten op die manier niet kan blijven dekken. Ook het stilvallen van de investeringen baart ons zorgen. Op termijn is dat nefast voor de kwaliteit van de zorg”, aldus bestuurder Margot Cloet.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.