Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Over de vloer(en) in OLV Ziekenhuis Aalst

Delen

Vloeren in de zorg: OLV Ziekenhuis Aalst

 
Welke verschillende soorten vloer vinden we terug in het Aalsterse Onze-Lieve-Vrouw Ziekenhuis? Welke vloeren werden gekozen in welke ruimte en waarom? Het zijn maar enkele van de vragen die we voorlegden aan Nathalie Suij, dienstverantwoordelijke van het bouw- en projectteam.
 
In 2009 zwiepten de deuren open van het Aalsterse nieuwbouwziekenhuis. Het nieuwe complex was nodig vanwege het nijpende plaatsgebrek waarmee de zorginstelling geconfronteerd werd en omdat een reorganisatie van de diensten zich opdrong. De diensten in het oude gedeelte van de gebouwen werden vervolgens ook een voor een gerenoveerd. Het werk stopt echter niet, aangezien nu de campus in Asse onder handen genomen wordt. Het masterplan 2020 werd goedgekeurd en de renovatie van de volledige campus, in verschillende fases, is inmiddels op gang getrokken. Voor deze reportage houden we halt in Aalst zelf, waar Nathalie Suij ons ontving voor een gesprek over de vloeren in het ziekenhuis. Hieronder overlopen we per ruimte de vloerkeuze.
 

De keuken

✓ Bij de keukenDe keuken bevindt zicht in het oude gedeelte van het ziekenhuis en werd een viertal jaar geleden gerenoveerd. In deze en de omliggende ruimtes werd geopteerd voor een pvc-bevloering. Hier is het namelijk van belang een goed evenwicht te vinden tussen antislip en comfort op gebied van onderhoud en schoonmaak. Een heel sterke antislipvloer heeft namelijk als groot nadeel dat het vuil zich daartussen vastzet en bijgevolg moeilijk te reinigen is. Een andere drijfveer was de gefaseerde uitvoering: de verbouwing vond in zes verschillende fases plaats en daarom was het belangrijk om een vloerafwerking te hebben die naadloos overliep. Een gietvloer was daarom minder evident, klinkt het, omdat er dan heel veel aansluitnaden geweest zouden zijn. Vóór de renovatie lagen er keramische tegeltjes.
 

De inkomhal, de gang en de openbare sanitaire ruimtes

✓ Sanitair PubliekWat betreft de inkomhal van de nieuwbouw werd er geopteerd voor keramische tegels, dit werd doorgetrokken naar alle gangen van het aansluitende consultatieniveau en loopt voor een groot stuk door via de roltrappen naar niveau 0. Daar bevindt zich het verbindingsstuk tussen oud en nieuw. Ook de aanpalende ruimtes zoals de cafetaria, de winkelruimtes, de ruimte voor bloedafname… kregen allemaal een keramische tegel. Die keuze werd aangehouden tot in de gang van de directie.
 
De toiletten die je ondertussen her en der tegenkomt, kregen een vloer van keramisch parket. De insteek daarachter was dat het openbaar sanitair ook best wel wat uitstraling mag hebben. Het is functioneel, maar ze houden het in Aalst uiteraard eveneens graag aangenaam.
 

De administratieve ruimtes

Bij de realisatie van de nieuwbouw werd voor de administratieve ruimtes gekozen voor linoleum. Dat het om een natuurlijk product gaat, was hierbij zeker van tel in de beslissing. Denk daarbij ook gerust aan het recyclage-aspect. Het feit dat de collecties die beschikbaar zijn in linoleum toch ook wel het huiselijke naar voren brengen was eveneens een pluspunt. Zo geef je de administratieve ruimtes toch weer iets minder dat formele gevoel.
 
Zo’n drie jaar geleden moest de linoleum echter plaats ruimen. Vanuit de schoonmaak weerklonk die vraag namelijk steeds harder. Linoleum is veeleisend in onderhoud en bovendien heb je om de zoveel jaar een nieuwe beschermende filmlaag nodig. Het alternatief werd het prijsgunstigere pvc. De pvc-markt had heel wat te bieden, herinnert Suij zich, en er kwam een in de massa gekleurd pvc. Veel pvc is voorzien van print in de bovenlaag, maar het Aalsterse ziekenhuis was daar nogal terughoudend over aangezien de vloer heel intensief gebruikt zou worden. Het prijsvoordeel dat pvc met zich meebracht slonk daardoor, maar het totaalplaatje paste beter. Het financieel voordeel wordt nu namelijk vooral gegenereerd op het vlak van onderhoud achteraf.
 

De patiëntenkamers

✓ PatientenkamerBij de patiëntenkamers klinkt een beetje hetzelfde verhaal als bij de administratieve ruimtes. Ook daar werd overgestapt van linoleum naar in de massa gekleurd pvc, om dezelfde reden. Voor de sanitaire cellen viel de keuze op een zachte vloerbekleding, maar dan wel in een antislipuitvoering. Dat kan rubber zijn, maar net zo goed pvc opnieuw. De meeste van de sanitaire cellen in het OLV Ziekenhuis zijn uitgerust met een douche die ingewerkt is in de vloer, daarom oordeelde men dat een zachte vloerbekleding automatisch de meest aangewezen keuze was.
 

De operatiekwartieren

Rubber is het codewoord in de operatiezalen. Tot nu toe zijn die rubbervloeren bijna altijd van Nora Flooring geweest. Zij zijn namelijk de fabrikant met het meest uitgebreide gamma op de markt, stelt Suij. Sluitvastheid is de voornaamste factor in de keuze voor rubber, in combinatie met de mogelijkheid om te kiezen voor een iets dikkere uitvoering dan normaal gezien het geval is. Het volledige operatiekwartier kan in één kleur, zonder dat er een overgang zichtbaar is. Esthetisch is het eveneens niet onbelangrijk dat de rubbervloeren naadloos gelegd kunnen worden. De vloerbekleding wordt met andere woorden niet onderbroken door de lasnaden. Rubber vinden we ook terug op onder meer intensieve zorgen, de dialyseafdeling, de endoscopieruimte en de katheterzalen.

 

De technische ruimtes en het magazijn

Bij de technische ruimtes speelt het esthetische aspect minder en is het vooral belangrijk een stofvrije vloer te hebben. Nu zijn die grotendeels uitgevoerd in gepolierd beton, zonder specifieke afwerking. Het magazijn zit extern bij het ziekenhuis en daar ligt een epoxyvloer.
 
✓ Intensieve ZorgenDe vloerkeuze: wie beslist mee?
Nathalie Suij: “Als het kadert in een groot plan of project, dan laten we ons leiden door het architectenbureau. Dan gebeurt de keuze in overleg met hen, maar binnen mijn team zijn er eveneens twee binnenhuisarchitecten aanwezig die een stem hebben. Voor kleinere dossiers maken we de keuze zelf, voor een deel in samenspraak met de gebruikers. Vervolgens trekken we met ons dossier de markt op, doen we wat marktonderzoek, polsen we de leveranciers… We nemen de tijd om alle mogelijkheden op te lijsten.”
 
Positieve ervaringen op vlak van flooring en met de leveranciers
Nathalie Suij: “De oudste vloeren die hier nog liggen, zijn die van het verpleegblok dat sinds 1988 in gebruik is. Daar vind je bijna overal nog de klassieke beige pvc-vloeren, zoals iedereen ze zich nog wel herinnert of kan voorstellen. Na bijna 30 jaar inmiddels liggen die vloeren er eigenlijk nog heel goed bij. In het algemeen mag ik stellen dat alle vloeren de tand des tijds heel goed doorstaan en dat slijtage amper voorkomt. Het grote verschil tussen de vloeren bevindt zich op het vlak van onderhoud. Naast het kiezen puur op techniek, prijs en esthetiek mag je dus zeker ook de nazorg niet vergeten mee te rekenen. Bij de meeste fabrikanten hebben ze daar gelukkig wel oog voor. De bereidheid om langs te komen en onderhoudsinfo te geven is er zeker en vast. De nieuwe vloer moet niet alleen een goede start krijgen, maar ook zolang mogelijk in goede staat blijven.”
 
 
Dit artikel verscheen in het magazine Zorg&Techniek, het ledenblad van Zorg.tech

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *