Typ om te zoeken

Geen onderdeel van een categorie

Dossier verwarmings- en watersystemen

Delen

Vloerverwarming

 
Vloer- en wandverwarming zien er anders vandaag uit. De verschillende toepassingen op de markt nemen weinig plaats in en kunnen zonder houtvuur. Warm water wordt door een circuit in je vloer gestuurd. Het circuit bestaat uit kunststof buizen. Het water wordt verwarmd van 30°C tot 40°C. Het systeem wordt zodanig ontworpen dat de contacttemperatuur van de vloer in alle omstandigheden onder 29°C blijft. Wandverwarming gebruikt dezelfde materialen en technieken in een wand en wordt vooral toegepast bij onvoldoende vloeroppervlak of om een bijkomend comfortgevoel te creëren. Toepassingen voor wandverwarming zien we vaak in badkamers.
 
 

Gelijkmatige spreiding van warmte

De stralingswarmte die opstijgt uit de vloer zorgt voor een aangenaam woon-en werkcomfort. Vloerverwarming werkt op lage temperatuur en de warmteafgifte is gelijkmatig verdeeld over het volledige vloeroppervlak. Dit staat garant voor een gunstig temperatuursprofiel dat nauw aansluit bij de ideale temperatuursverdeling. Dit maakt het mogelijk om de ruimtetemperatuur met 2°C te verlagen zonder een verlies aan warmtecomfort. Door de lagere ruimtetemperatuur ontstaat er een hogere relatieve vochtigheid wat het comfortgevoel nog meer verhoogt. Vloerverwarming is dan ook geliefd bij mensen die aan stof allergieën lijden want ze veroorzaakt geen stofverplaatsing zoals circulerende warmte dat doet.
 
Een ander voordeel bij vloerverwarming is dat er bijna geen onderhoudskosten zijn. Indien er bij werkzaamheden toch een leiding doorboord is kan dit worden opgespoord en hersteld met behulp van een technische camera en perskoppelingen.
 
Bij de keuze voor de productie van het warme water voor het systeem kan je kiezen tussen zowat alle bestaande systemen die lage temperatuur warmte genereren. Dat betekent dat je ook thermische zonnepanelen en warmtepompen kan gebruiken voor de productie van je warme water. Met de grote beschikbare dakoppervlakten en (onder)grond oppervlakte in de zorg levert dit geweldige mogelijkheden om je productie on site te organiseren. Energiepalen in combinatie met een warmtepomp behoort tot de mogelijkheden. Vloerverwarming is bruikbaar in alle seizoenen want de meeste hedendaagse vloerverwarmingssystemen kunnen ook voor koeling ingezet worden.
 
 

Soorten vloerverwarming

 

Nat systeem

Het natte systeem is het meest bekende. De vloerverwarming wordt beneden in de chapelaag van 6 cm. gelegd. Deze uitvoering wordt meestal gebruikt bij nieuwbouwprojecten en is dus zeer geschikt voor ziekenhuizen, WZC en scholen. Er kan gekozen worden voor een tacker-, noppen- of netsysteem.
 

Droge systemen

Droge systemen worden meestal gebruikt bij renovaties. Afhankelijk van de fabrikant worden de leidingen verwerkt in de isolatieplaat, in gipsplaten of in MDF platen die op de betonplaat liggen. Omdat de vloerafwerking met tegels of parket hier onmiddellijk bovenop komt is de responstijd van de vloerverwarming laag. Binnen de 15 tot 30 minuten is de ruimte verwarmd.
 

Freessystemen

Het freessysteem is een interessant systeem voor de late beslisser omdat dit systeem kan gelegd worden tot net voor de vloerafwerking wordt geplaatst. Even de vloerder laten wachten en sleuven in de dekvloer slijpen volstaat om de buizensysteem te plaatsen. Eens geplaatst kan je er meteen op betegelen. Daarom is dit systeem perfect geschikt voor renovatieprojecten, maar ook voor nieuwbouwprojecten met casco oplevering.
 
 

Ieder voordeel zijn nadeel?

Een nadeel van vloerverwarmingssystemen is de langzame responstijd. De laag chape die nodig is bovenop vloerverwarming is ervoor verantwoordelijk dat traditionele vloerverwarming niet of traag reageert op plotse weersveranderingen. Tot voor kort was het ook moeilijk om met vloerverwarming een verschillende temperatuur in verschillende ruimten aan te voeren. De evolutie van technieken heeft dit ondervangen. Vandaag wordt er met buitentemperatuur gestuurde regeling gewerkt om de temperatuur binnen aan te sturen. Verschillende warmtebehoeften worden met aparte kringen en thermostaten bediend.
 
Weliswaar moeilijk voor alle vloerverwarmingssystemen blijven de kamers gelegen aan de zonnekant. De temperatuurvraag zal hier merkelijk hoger liggen dan kamers die geen zoninstraling genieten.
 
Ook hier bieden droge systemen gepaste oplossingen. In kinderdagverblijven maakten we kennis met het innovatieve Opal-systems. De vloertemperatuur is in kinderdagverblijven belangrijk. Kinderen zitten op de grond te spelen en vallen in slaap. Een vloertemperatuur die zich bij opwarming door de zon niet aanpast kan oververhitting bij de kinderen teweeg brengen. Het bedrijf biedt oplossingen voor dit probleem. Door de hoge reactiviteit van het systeem dat ze op de markt brengen kunnen kamers apart verwarmd worden en kan je beter inspelen op de warmtevraag per kamer. Het intermitterende gebruik genereert een bijkomende besparing op de energiefactuur. In ons voorbeeld zal de vloerverwarming meteen reageren door de warmteafgifte in deze kamer te verminderen. Met deze vloerverwarming is de responstijd terug gebracht tot 15 minuten.
 
Een belangrijk voordeel is het directe contact tussen de leidingen en de vloerbekleding. Hierdoor verwarmt de vloer en de ruimte veel sneller en werkt het systeem dus erg energie-efficiënt. De leidingen worden ingewerkt met aluminium geleiders in omega vorm in geprefabriceerde MDF-panelen. De omega profielen geleiden de warmte opwaarts.
 
Over de MDF-panelen en de leidingen wordt een aluminium rooster uitgerold. Dit rooster zorgt voor een perfecte, gelijkmatige verdeling van de warmte over de volledige vloeroppervlakte. De vloerbekleding wordt rechtstreeks op dit rooster aangebracht en de tegel- of parketlijm zorgt vervolgens voor een extra bewapening van het geheel. Er wordt geen dekvloer of chape over de leidingen gegoten, dit verhoogt uiteraard de reactiviteit van de vloerverwarming.
 
Dit innovatieve systeem ontving de Belgische Energie-en Milieuprijs in de categorie Business Class Product Innovation. Deze prijs beloont innovaties die een duidelijke verbetering van de kwaliteit van leven, een positieve impact op het milieu, en een verbetering van de welvaart van onze maatschappij tonen. Om het duurzaamheidsaspect ook door te trekken naar de materialen wordt enkel met PEFC en FSC gecertificeerd hout uit duurzaam beheerde bossen gewerkt voor de MDF panelen.
 
Een nadeel dat moeilijk weggewerkt kan worden is het feit dat vloerverwarming nefast is voor instrumenten die contact maken met de vloer. Denk maar aan de piano. Voor het repetitiekot van je lokale rolling stones zoek je dus beter een andere verwarming.
 
Het boeiende aan vloerverwarming voor de zorg is dat de productinnovaties die de sector realiseert kan en klare oplossingen bieden in de zorg. Planning van je bouw speelt ook hier een belangrijke rol. De hamvraag luidt welke ruimten op welke manier verwarmd dienen te worden? Zo is het bijvoorbeeld niet nodig en niet aangewezen om de vloer onder koelruimten en koelkasten te verwarmen. Doordachte planning en zorgvuldig overleg met de betrokken partners kan hier besparingsposten aan het licht brengen.
 
 

Tags:

Je houdt waarschijnlijk ook van

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *