OLV Ziekenhuis Aalst opent ‘uniek Voetlab’: “aandacht voor totaalplaatje”

Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst opende zopas een nieuw Voetlab. Dit lab onderzoekt en analyseert complexe voetproblemen. Geen enkel ander lab kijkt zo breed en heeft op dezelfde vooruitstrevende manier oog voor het ingewikkelde totaalplaatje dat de voet is, klinkt het.

“Een complex voetprobleem heeft doorgaans verschillende oorzaken. Wat tot vandaag ontbreekt, is een gestandaardiseerde, systematische manier van onderzoek, dat al die aspecten in beeld brengt”, zegt dokter Wahid Rezaie van OLV Aalst. Het nieuwe voetlab wil daar verandering in brengen en belooft een betere benadering van problemen met de voet.

OLV voetlab
De voet wordt gemeten op een drukmat, maar ook in de schoenen met druksensoren in soepele zooltjes.

Om dat te verwezenlijken, is het voetlab voorzien van nieuw apparatuur. De voet wordt gemeten op een drukmat, maar ook in de schoenen met druksensoren in soepele zooltjes. Een 3D-scan schetst een beeld van de verhouding met de knie en enkel. “We gaan ook beter het effect van behandelingen, zoals een operatie of aangepast schoeisel, kunnen meten”, klinkt het. Het spreekt voor zich dat het voetlab verder kijkt dan de standaard aandoeningen.

Minimaal-invasieve chirurgie

In 1992 richtte het OLV Ziekenhuis de OLV Diabetesvoetkliniek op – waar het huidige voetlab een uitloper van is. “Diabetesvoet is een immens probleem”, vertelt Frank Nobels, diensthoofd diabetologie-endocrinologie. “Veel mensen met diabetes ontwikkelen na een tijd neuropathie. Dat betekent dat ze schade krijgen aan de zenuwbanen van de benen. Daardoor voelen ze minder druk en minder pijn. Ook de bezenuwing van de spieren lijdt hier onder, waardoor het evenwicht in de voet verloren gaat. Dat kan op termijn tot ernstige voetproblemen leiden.” Dr. Nobels hoopt met hun jarenlange expertise en hoogtechnologische omgeving een betere behandeling op maat te kunnen voorzien.

Ook reumapatiënten, mensen met artrose, mensen die na een beroerte schade hebben opgelopen aan zenuwen en spieren en daardoor niet goed meer stappen, zullen op de expertise van het lab kunnen rekenen. Dr. Rezaie hanteert bij een chirurgische ingreep een minimaal-invasieve techniek. De voetchirurg gaat via een incisie van 5 millimeter met kleine instrumenten en onder echografische beeldgeleiding te werk. “Deze minimaal-invasieve benadering leidt tot een betere en snelle wondheling. Een groot voordeel voor patiënten wiens voeten een slechte bloeddoorstroming hebben.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.