Typ om te zoeken

In the spotlight Ziekenhuizen

Volop bouwen aan kwalitatieve zorg bij AZ Rivierenland

Delen

©David Legreve

Sinds 1 januari 2019 zijn AZ Heilige Familie (Rumst) en de Sint-Jozefkliniek (Bornem, Willebroek) gefusioneerd tot 1 erkend ziekenhuis: AZ Rivierenland. Doordat ze hun krachten en ervaring hebben gebundeld, kunnen ze de patiënten uit de zorgregio kwaliteitsvolle zorg dicht bij huis blijven garanderen en verder bouwen aan een breder aanbod van behandelingen en zorgtrajecten. De afgelopen jaren hebben ze flink geïnvesteerd in hun medisch kader, nieuwe medische toestellen en een moderne, aangename omgeving. En ze blijven dit in de toekomst verder doen!

EEN GLOEDNIEUW PIJNCENTRUM OP CAMPUS RUMST

Elke dag werkt AZ Rivierenland aan de verbetering van de zorg voor hun patiënten. Niet alleen hun medische en verpleegkundige zorg, maar ook de infrastructuur krijgt daarbij de nodige aandacht. Zo bouwden ze een gloednieuw pijncentrum op campus Rumst, dat sinds juni 2020 volledig operationeel is.

STATE OF THE ART EN VOLGENS HET PRINCIPE VAN HEALING ENVIRONMENT
Alle ruimten en kamers in dit gloednieuwe pijncentrum zijn ingericht met nieuwe technische snufjes en volgens het principe van een helende omgeving (healing environment). Dit komt erop neer dat er maximaal rekening is gehouden met een aantal omgevingsfactoren, waarvan is bewezen dat ze een positieve invloed hebben op het genezingsproces van onze patiënten.
Denk hierbij aan:

  • veel direct daglicht
  • een open zicht
  • gebruik van natuurlijke materialen
  • zo min mogelijk geluidsoverlast
  • veel ruimte

Dit resulteert in afdelingen met de look&feel van een rustgevende hotelruimte, maar met de moderne voorzieningen van een ziekenhuis, alles netjes ingewerkt in het design van de kamer.

CHRONISCHE PIJN: PATIËNTEN LEREN ER VAAK MAAR MEE TE LEVEN
Pijn waarschuwt een patiënt bij een lichamelijk probleem. Maar pijn die blijft bestaan, lang nadat het probleem in het lichaam is hersteld, is zinloos en tast de levenskwaliteit aan. Een patiënt leert er vaak maar mee leven…

Nochtans kan men voor chronische pijn, zoals rug- en nekpijn, maar zeker ook voor hoofd- en aangezichtspijn perfect terecht in een pijncentrum. In het pijncentrum zal een team samen met de patiënt op zoek gaan naar de juiste behandeling na een grondige anamnese, een fysiek onderzoek en eventuele bijkomende onderzoeken. Infiltratieve technieken en medicamenteuze therapieën gaan hand in hand, met daarnaast de nodige aandacht voor de psychische impact van het hebben van chronische pijn (biopsychosociale benadering).

Afhankelijk van het soort aandoening worden patiënten wekelijks multidisciplinair besproken, waarbij dan de optimale zorgstrategie wordt bepaald. In het pijncentrum van campus Rumst werken 2 pijnartsen, 5 verpleegkundigen en een secretaresse. Vermits dit altijd dezelfde equipe is, geeft dit voor de patiënten, die dikwijls meerdere keren moeten komen, een vertrouwd gevoel. Ook hier is het psychische aspect zeer belangrijk: de patiënt moet vaak na de behandeling nog enige tijd nablijven en een drankje in een moderne, warme omgeving draagt hiertoe veel bij.

DE STROKE UNIT EN DE TIA-KLINIEK

Dagelijks krijgen 52 Belgen een hersenberoerte. Snel reageren kan een enorm verschil maken! Hoe sneller een beroerte herkend en behandeld wordt, hoe minder hersenweefsel verloren gaat en hoe beter de vooruitzichten voor de patiënt. De neurologen van AZ Rivierenland hebben daarom campusoverschrijdend een stroke protocol uitgewerkt om een beroerte snel en efficiënt aan te pakken op het moment dat er geen tijd verloren mag gaan.

Zo start de behandeling van de patiënt al vóór de patiënt op spoedgevallen toekomt, met een melding aan de dienst spoedgevallen dat een patiënt met een beroerte op komst is. Na een snelle maar nauwkeurige evaluatie wordt er nagegaan of de patiënt een of beide behandelingen mag krijgen en nadien wordt de patiënt op de stroke unit (beroerte-eenheid) te campus Rumst opgenomen. Tijdens de opname in de stroke unit zet hun multidisciplinair team zich in voor de behandeling en revalidatie, zodat patiënten na ontslag uit het ziekenhuis zo goed mogelijk kunnen functioneren in het dagelijkse leven. Het team, dat bestaat uit een neuroloog, een specialist fysische geneeskunde en revalidatie, een kinesitherapeut, een logopedist, een ergotherapeut, een verpleegkundige van de stroke unit en een sociaal verpleegkundige, bespreekt wekelijks multidisciplinair (over de verschillende disciplines heen) per patiënt de beste revalidatiestrategie. Een stroke unit is wetenschappelijk trouwens bewezen als een sterke factor dat het verloop van de recuperatie van een beroerte patiënt positief kan beïnvloeden.

Daarnaast start AZ Rivierenland in januari 2021 met een TIA-kliniek op campus Rumst: in deze kliniek kunnen patiënten na een TIA

(miniberoerte) met een lage risico op herval de nodige onderzoeken en de juiste behandeling op korte termijn volledig ambulant krijgen, dus zonder een onnodige opname. Concreet: wordt een patiënt aangemeld aan de dienst neurologie van campus Rumst voor donderdag, dan komt de patiënt op vrijdag van diezelfde week bij de neuroloog terecht. Indien de diagnose TIA bevestigd wordt, krijgt de patiënt op dezelfde dag een CT hersenen en een meerdaagse holtermonitoring, wordt een bloedverdunner opgestart en de aanstaande maandag een cardiologisch en vasculair nazicht met nadien een sluitconsultatie bij de neuroloog gepland om de resultaten en verdere opvolging te bespreken en plannen. Afhankelijk van het neurologisch advies kunnen nog bijkomende onderzoeken worden gepland: dit hangt vooral van de leeftijd van de patiënt af (patiënten jonger dan 55 jaar hebben soms andere oorzaken van een TIA dan patiënten ouder dan deze leeftijd).

WAT STAAT ER NOG OP DE PLANNING?

De verbouwing van het pijncentrum was alvast de eerste fase van de volledige renovatie en uitbouw van de voorbouw op campus Rumst. In oktober 2020 zijn de werken van start gegaan voor een nieuwe inkomhal, een nieuw dagziekenhuis geneeskunde en oncologie en de uitbouw van de diensten maagdarmziekten, nierdialyse, pneumocardiorevalidatie, pneumologie, urologie, fysische revalidatie en rugschool.

Campus Willebroek komt daarna aan de beurt en ondergaat een volledige metamorfose. Deze nieuwbouwwerken starten in februari 2021 en AZ Rivierenland plant om midden 2022 de eerste patiënten in deze gloednieuwe polikliniek te mogen verwelkomen.


De zorg voor de patiënten met chronische pijn wordt ook in tijden van COVID-19 gewaarborgd; AZ Rivierenland hanteert strikt de nodige voorzorgsmaatregelen om haar patiënten in een veilig klimaat de nodige zorg te kunnen geven. Ervoor zorgen dat patiënten in de mate van het mogelijke kunnen blijven werken en/of functioneren is zeker in deze tijden uiterst belangrijk.

Laat een commentaar na

Your email address will not be published. Required fields are marked *