securitas

VR Fire Training levert veilige, milieuvriendelijke én efficiënte brandveiligheidstraining 

[Partner Content] Brandveiligheidstraining met ‘echt’ vuur, maar zonder het minste risico om brandwonden op te lopen: het kan in virtual reality. Beveiligingsbedrijf Securitas komt inmiddels al twee jaar met een vr-bril aan de deur om medewerkers van zorginstellingen sneller, veiliger en doeltreffender dan ooit te leren reageren op plotse brandveiligheidssituaties. 

Wat moet u doen wanneer er een ziekenhuisbed in brand zou vliegen, of een monitor die naast dat bed opgesteld staat? Een brandblusser ter hand nemen, natuurlijk, maar dan nog is er een verschil: een bed moet met schuim worden geblust, elektronica (zoals de monitor of het tv-toestel) met een CO2-blusser. Medewerkers in zorginstellingen horen te weten wat ze moeten doen volgens het KB Brandpreventie van 28 maart 2014, maar de bepalingen daarin moeten worden getraind. 

Veiligheidsbedrijf Securitas traint medewerkers in zorginstellingen al jaren met een Fire Fighting Trucks, waarin echte brandhaarden worden veroorzaakt die de medewerkers vervolgens volgens de voorschriften moeten blussen. Maar sinds 2020 bestaat er een veiliger, milieuvriendelijker én efficiënter alternatief: de Virtual Reality Fire Training. 

Echter dan vuur 

Securitas-trainers komen ter plaatse met een HTC Vive Pro-vr-bril, waarin een trainingsprogramma draait: daarin ontstaan er virtuele branden binnen verschillende ruimtes in een zorgbedrijf (de patiëntenkamer, serverruimte, labo, enzovoort), en de medewerkers binnen die virtuele ruimte moeten daar gepast op reageren. 

“We gebruiken daarvoor HTC Vive-headsets omdat die de beste zijn voor trainingsdoelstellingen”, zegt Christophe Van Eesbeek, manager Securitas Academy. “Ze beschikken bijvoorbeeld over hand tracking, zodat gebruikers altijd hun eigen handen zien bewegen binnen de virtuele wereld. Ook bestaan daar trainingsaccessoires voor. Medewerkers die we trainen met de Virtual Reality Fire Training blussen branden met een accessoire met de vorm en het gewicht van een waarachtige brandblusser. De toepassing is ontwikkeld door het Belgische bedrijf OneBonsai, dat er ook voor zorgde dat de training volgens de bepalingen van het KB werkt. Niet alleen op vlak van het blussen, maar ook het alarmeren en de deurprocedure bijvoorbeeld.” 

E-learning 

Securitas heeft al een duizendtal medewerkers getraind met de Virtual Reality Fire Training. “Daar kregen we soms verrassende feedback op”, zegt Van Eesbeek. “Heel wat mensen die de training kregen vonden ze realistischer dan diegene die ze met de Fire Fighting Trucks kregen: bij die laatste werken ze natuurlijk met echt vuur, maar het blijft een gecontroleerde omgeving. In virtual reality komen ze in situaties terecht zoals ze zich in werkelijkheid op de vloer zouden voordoen.” 

In een volgende stap moet de Virtual Reality Fire Training in remote vorm worden gegeven. Er wordt gewerkt aan een nieuwe versie van de toepassing die op de Oculus Quest 2 draait, een vr-bril die niet hoeft te worden aangesloten op een computer en dus compacter en makkelijker in het gebruik. “Op deze manier kunnen we brandveiligheidstraining ook als e-learning aanbieden: we sturen de vr-bril gewoon op”, zegt Van Eesbeek. “Dat moet natuurlijk met een menselijke expert gebeuren die van bij ons de medewerkers vanop afstand traint, maar het geeft niettemin een pak extra flexibiliteit.” 

Lees ook op ZORG Magazine:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.