Klachten na keizersnede

Onderzoekers stellen diagnose voor klachten na keizersnede

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben voor het eerst de klachten die een vrouw kan overhouden aan een keizersnede in een ziektebeeld beschreven: Cesarean Scar Disorder (CSDi). Dit moet bijdragen aan een betere behandeling en meer onderzoek naar de klachten. Ongeveer een op de drie vrouwen die bevalt met een keizersnede, heeft last van aanhoudende buikpijn, bloedverlies of verminderde vruchtbaarheid.

In Nederland ondergaan meer dan 30.000 vrouwen per jaar een keizersnede. Bij bijna 18.000 van hen ontstaat daarna een niche, een uitpuilend litteken in de baarmoeder. Ongeveer 10.000 vrouwen houden daar klachten aan over. Dat is een op de drie. Volgens cijfers van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg worden in België ongeveer 21 procent van de baby’s geboren via een keizersnede (20,6 procent in Vlaanderen, 22,2 procent in Wallonië en 20,4 procent in het Brussels Gewest). Over het aantal vrouwen in België dat klachten heeft na de ingreep, zijn geen cijfers beschikbaar.

Amsterdam UMC is een expertisecentrum voor de behandeling van niches. Samen met buitenlandse expertisecentra wordt er ook onderzoek naar verricht. Tot op heden bestond er geen algemeen geldende definitie voor het ziektebeeld. Daardoor was vergelijkend onderzoek niet goed mogelijk.

Internationale overeenstemming

Een recent onderzoek brengt daar verandering in. Arts-onderzoeker Saskia Klein Meuleman onderzocht, samen met gynaecologen Robert de Leeuw en Judith Huirne, en 31 internationale gynaecologen gespecialiseerd in klachten na keizersnede, de bestaande medische literatuur over het ziektebeeld. Dat resulteerde in een definitieve omschrijving van het ziektebeeld, en de klachten die erbij passen en wat nodig is om de diagnose te stellen: Cesarean Scar Disorder (CSDi). Klein Meuleman: “We hebben de definitie van het ziektebeeld ook voorgelegd aan vrouwen met deze klachten. Zij herkenden zich hierin en ze hadden geen aanvullingen.”

Dankzij dit onderzoek kunnen vrouwen nu een duidelijke diagnose krijgen. Ook kan er nu beter gezocht worden naar een goede behandeling. Tevens kunnen zwangere vrouwen beter worden geïnformeerd over de mogelijke complicaties die na een keizersnede kunnen ontstaan. “Een keizersnede is een zeer belangrijke, en vaak levensreddende, ingreep. Maar het is belangrijk dat we niet onderschatten hoeveel effect deze operatie kan hebben op de kwaliteit van iemands leven op de lange termijn”, zegt Klein Meuleman. “Vrouwen horen hierover geïnformeerd te worden voordat ze een keizersnede ondergaan. Deze informatie kunnen ze meenemen bij eventuele besluitvorming rondom een keizersnee. Ook kunnen ze deze klachten sneller herkennen en daarmee sneller hulp zoeken als dat nodig is.”

Wie meer wil weten, kan het onderzoek hier raadplegen.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.