Fertiliteitsonderzoek PCOS

Vrouwen met PCOS baten beter bij IVM-behandeling dan bij IVF

Onderzoek van Brussels IVF, het fertiliteitscentrum van het UZ Brussel, heeft aangetoond dat vrouwen met de hormonale aandoening polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) beter gebaat zijn bij in-vitromaturatie (IVM) dan bij in-vitrofertilisatie (IVF). Ze ervaren minder last van bijwerkingen en minder impact op hun relatie en sociale leven.

Ongeveer tien procent van de vrouwen krijgt te maken met PCOS. Deze hormonale aandoening gaat vaak gepaard met een verlaagde vruchtbaarheid omwille van een onregelmatige cyclus en ovulatiestoornissen. Omdat ze doorgaans wel een grote eicelreserve hebben, kunnen deze vrouwen gebruik maken van In Vitro Maturatie (IVM) van eicellen. Bij deze techniek worden onrijpe eicellen gekweekt in een lab alvorens bevrucht te worden. Een belangrijk verschil met het klassieke IVF-traject is dat er bij IVM nauwelijks tot geen hormooninjecties aan te pas komen.

De onderzoekers gingen na of patiënten met PCOS verschillende effecten ervaren op vlak van levenskwaliteit bij een IVM-vruchtbaarheidsbehandeling ten opzichte van een IVF-behandeling. De deelnemende vrouwen vulden op verschillende tijdstippen een vragenlijst in: bij het eerste gesprek in de fertiliteitskliniek, bij de eicelpick-up en tenslotte nadat de uitkomst van de eerste behandelingscyclus bekend was.

Seksualiteit en communicatie

Vrouwen die voor IVM kozen, rapporteerden minder bijwerkingen, een betere verdraagbaarheid van de behandeling en minder impact op hun relatie en sociale leven in vergelijking met degenen die opteren voor een klassieke IVF-behandeling. Ondanks dat de IVM-behandeling een lagere efficiëntie heeft, kan dit een aanvaardbare afweging zijn.

“De analyse toonde aan dat vrouwen die een klassieke IVF-behandeling ondergingen meer bijwerkingen ondervinden tijdens en na hun eicelpick-up dan vrouwen die IVM ondergingen”, legt Linde Mostinckx, coördinator PCOS-kliniek in het UZ Brussel, uit. “Vrouwen die IVM ondergingen leken de behandeling ook beter te verdragen, wat suggereert dat een klassieke IVF-behandeling meer verstoring van het dagelijks leven en psychische klachten veroorzaakte. IVM-patiënten hadden verder minder last van stoornissen in seksualiteit en communicatie. Bovendien ervaarden zij hun sociale interacties als ernstiger aangetast door een klassieke IVF-behandeling dan bij IVM.”

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.