Revalidatierobot

VUB en imec werken aan revalidatierobot die taken therapeut verlicht

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en imec hebben een prototype revalidatierobot klaar dat de patiënt helpt bij het uitvoeren van revalidatie-oefeningen. Deze zou de taak van therapeuten kunnen verlichten en patiënten vooruit helpen, want de robot kan uren doorgaan zonder moe te worden.

Met hun prototype zijn de VUB’ers van de onderzoekscluster Brubotics bij de vijf finalisten voor de KUKA Innovation Award die dit jaar in teken van gezondheid staat. “Bij revalidatie na een ongeval of een beroerte is het belangrijk dat de patiënt zo snel mogelijk en zo veel mogelijk getraind wordt op bepaalde bewegingen”, vertelt Kevin Langlois, postdoctoraal onderzoeker bij Brubotics. “Zeker bij een beroerte, waar bepaalde neuronenbanen onderbroken zijn, is zo’n intensieve en langdurige training aangewezen, zodat het brein andere neuronenverbindingen kan leggen om die bewegingen weer aan te leren.”

Artificiële intelligentie

“Onze robot kan die therapeut voor een deel ondersteunen”, vult Joris De Winter, doctoraatstudent die meewerkt aan het project, aan. “Hij heeft een ingenieuze manchete, het deel dat rond het been of de arm van de patiënt bevestigd wordt, die zintuigen in de hand van een therapeut kan reproduceren en die daardoor ook kan voelen hoe sterk de patiënt meewerkt tijdens de oefening. We gebruiken artificiële intelligentie om de robot te sturen en het assistentieniveau aan te passen. Onze robotarm is bovendien sterk genoeg om zowel de onderste als de bovenste ledematen te bedienen, wat ook nieuw is, en hij kan langer dan een therapeut erg complexe en functionele taken uitvoeren.”

Revalidatierobot
De robot is intussen al getest in het revalidatiecentrum in het UZ Brussel.

Doorgaans is die training het werk van een therapeut, die samen met de patiënt zoveel mogelijk oefent. De therapeut voelt aan in welke mate de patiënt steun nodig heeft bij zijn oefeningen. Helaas is de tijd van die therapeuten meestal beperkt, waardoor patiënten eigenlijk te weinig kunnen trainen en de revalidatie minder goed verloopt dan mogelijk is. De revalidatierobot zou dus zowel patiënt als therapeut vooruit helpen.

De robot is intussen al getest in het revalidatiecentrum in het UZ Brussel. Therapeuten konden na een uurtje opleiding ermee aan de slag. “We verzamelen de feedback. Dit is erg nuttig”, aldus Langlois. “Zo kunnen we het prototype continu verbeteren.” Het doel is om binnen vijf tot zeven jaar de robot klaar en op de markt te hebben.

LEES OOK OP ZORG MAGAZINE:

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.