dokter_smartphone_ZorgAndersTv_LR.jpg

VUmc gaat samenwerken met IBM op gebied van MobileFirst

Het VU medisch centrum in Amsterdam (VUmc) is een samenwerking aangegaan met IBM om MobileFirst for iOS-apps gestalte te geven binnen VUmc. Hiermee is VUmc de eerste partij in de gezondheidszorg in Nederland die gaat samenwerken met het zakelijke samenwerkingsverband tussen IBM en Apple. VUmc start met het implementeren van een messaging app om de patiëntenzorg te optimaliseren: de basis van goede zorg rondom de patiënt is goede communicatie, maar in de zorg was hiervoor nog geen enkele oplossing écht veilig. 

Fundamenteel nadenken over Messaging 
Eén van de eerste concrete projecten die uit deze samenwerking ontstaat is de uitrol van de Message for Healthcare-app. Hiermee houden de leden van het zorgteam rondom de patiënt met elkaar contact. Met Message for Healthcare is het veilig en makkelijk om sms’jes, foto’s en spraakberichten te versturen en te ontvangen. Messengerdiensten zoals WhatsApp zijn een actueel thema binnen de gezondheidszorg. 

Ineke Molenaars, CIO bij VUmc: “Veilig communiceren is breder dan een appje met encryptie: Het gaat om veilige data(opslag), veilige hardware én veilige software. Je moet kritische vragen stellen als: sla je data wel veilig op binnen het eigen ziekenhuis? Met wie kan je het delen? Kan je een gestolen apparaat op afstand wissen? Zijn alle telefoons wel veilig voor hackers? Dan kom je ook uit bij fundamenteel andere oplossingen.” . 

Begin klein, denk groot en leer snel
”Onze benadering op dit gebied is “Begin klein maar denk groot en leer snel.” aldus Marc Koster, directeur Strategie & Innovatie bij VUmc. ”Door de strategische samenwerking met IBM en Apple zijn we in staat om onze ambitie naar Mobile First sneller vorm te geven. Een messaging app is veel meer dan alleen een fotootje appen, het gaat om werken aan veel slimmere communicatie en werkprocessen, om de zorg voor patiënten nog beter te maken”. 

VUmc start binnen de KNO-afdeling met de pilot. Een projectgroep van verschillende afdelingen en expertises binnen VUmc overziet alle aspecten van de implementatie en zorgt voor de afstemming hierin. Daarnaast doet VUmc direct onderzoek naar de effecten en impact op de werkprocessen, waarmee deze apps op hun beurt in samenspraak verder worden geoptimaliseerd.

“IBM werkt nauw samen met organisaties in de ontwikkeling en uitrol van zakelijke apps om hun digitale transformatie te leiden,” zegt Mahmoud Naghshineh, general manager van de samenwerking met Apple bij IBM. “We bundelen de krachten met VUmc om het voor professionals in de zorg – met name artsen en verpleegkundigen – mogelijk te maken om hun werk anders in te vullen, door het makkelijker te maken om bij belangrijke patiëntinformatie te komen en deze te delen wanneer dit het meest nodig is en zo de beste zorg te leveren.”

IBM MobileFirst apps in VUmc
De IBM MobileFirst for iOS Apps zijn exclusief voor iPhone en iPad gemaakt en zijn allemaal voorzien van een extra beveiligingslaag, analysemogelijkheden en een koppeling met de belangrijkste bedrijfsprocessen. De 6.000 mobiele experts van IBM lopen voorop als het gaat om mobiele innovatie voor bedrijven. Via hun onderlinge samenwerking en de daaruit voortvloeiende branchespecifieke zakelijke apps zorgen IBM en Apple voor een complete transformatie van zakelijke mobiliteit. VUmc wordt door beide bedrijven gezien als koploper in de gezondheidszorg en gewaardeerde partij op het Europese continent.

Bron: VUmc – eigen berichtgeving

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.