Vzw Kompas, ondernemerschap in functie van de cliënten

Ondernemerschap is belangrijk in de visie van vzw Kompas, een organisatie die mensen met een beperking ondersteunt bij wonen, werken en vrije tijd. 2020 is het jaar waarin ze kennis maakten met Corona, maar ook nu al een vruchtbaar jaar op het vlak van ondernemerschap in Kompas! 
In februari startten ze met beeldbellen, een project in samenwerking met WonoZo! en ondersteund door Flanders Care. Zbieden nu blended  hulpverlening aan door fysieke contacten te combineren met online ondersteuning. Tijdens de lockdown bleek het alvast een meerwaarde dat zowel de mobiele begeleiders als de zelfstandig wonende cliënten het beeldbellen al beheersten. Het beeldbellen werd trouwens ook meteen ingezet in de residentiële setting om contact te houden met familie en vrienden. De komende maanden zetten ze intensief in op het verhogen van de digitale vaardigheden van de cliënten.  
Juni was dan weer de maand waarin ze Wijs Gemaakt lanceerdeneen merk voor producten van sociale ondernemingen. Alle producten worden gemaakt in het kader van therapie, activering, re-integratie of opleiding en hebben een focus op duurzaamheid.   
Het is de bedoeling om met Wijs Gemaakt te werken aan inclusie door producten ook buiten de muren van de eigen organisaties verkopenDaarnaast creëren ze extra tewerkstelling voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, via meer productie en extra taken in verpakking en verzending.  
Wijs Gemaakt is een initiatief van vzw Kompas, maar ook andere sociale ondernemingen stapten al mee in dit project: maatwerkbedrijf Labeur, het Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent, dagcentrum Mozaïek en dagcentrum De Wal. Dagcentrum Moervaart staat in voor de verpakking en verzending van de producten. Dit project werd mogelijk gemaakt door de steun van Fonds Vinci.  
Ze startten met de verkoop van de wijze producten via een webshop en op termijn willen ze ook producten verkopen in Oost-Vlaamse winkels en als relatiegeschenken aan bedrijven.  
Tijdens de lockdown bleek het moeilijk om de cliënten via vrijetijdsactiviteiten te bereiken. In de zomervakantie doen ze daarom een extra aanbod met StoepDateondersteund door het Vlaamse Departement van Jeugd, Cultuur en Media. Jongeren die moeilijk aansluiting vinden bij het reguliere jeugdaanbod, kunnen bij Kompas een StoepDate boeken. Een vrijetijdsmedewerker komt dan voor een vrijetijdsactiviteit aan huis. 
Sinds augustus baten ze ook nog een derde horecazaak uit: Bar Baudelo in het Gentse Industriemuseum. Al hun horecazaken zijn tewerkstellingsprojecten en focussen op sociale en lokale producten. Door mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te zetten in een toffe brasserie, halen ze hen uit hun sociaal isolement en leren zhen nieuwe vaardigheden aan. Daarnaast focussen ze op inclusie door mensen zichtbaar aan het werk te zetten en bovendien kunnen ze ook mensen zonder zorgbudgetten ondersteunen door een rendabele zaak op te bouwen.  

Meer info via 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.