vzw UNIE-k: “We willen kwaliteit met respect voor het milieu”

VZW UNIE-K is een zorginstelling voor volwassenen met een meervoudige beperking. Er zijn drie locaties: Ons Erf in Brugge, De Waaiberg in Gits en ‘t Venster in Izegem. De zorgvraag van de bewoners is groot en dat betekent ook veel wasgoed. Op de site Ons Erf wordt overgeschakeld naar vier wasserijen met professionele toestellen van Miele.  

“Onze ambitie is om de bewoners zo huiselijk mogelijk op te vangen, maar hen ook de nodige specifieke zorgen aan te bieden. Er is bijvoorbeeld een therapeutisch zwembad en een manege die we ook openstellen voor externen. Onze expertise omtrent autisme en gedragsproblemen is groot”, zegt Dominique Cools, verantwoordelijke technische dienst. UNIE-K is nog steeds aan het uitbreiden. De organisatie heeft zowat 560 werknemers in dienst. 

Investering 

Lakens en kleding van de bewoners gaan nog steeds naar een externe wasserij, maar het wassen van handdoeken, washandjes, slabbetjes en poetsmateriaal gebeurt intern, legt Dominique Cools uit. “Van cruciaal belang was het kostenplaatje. Daaruit bleek dat het goedkoper is om wasgoed dat weinig extra behandeling vraagt, zelf aan te pakken. Wel was het nodig te investeren in professionele wasmachines. Miele is niet het goedkoopste merk, maar de toestellen zijn heel energiezuinig en duurzaam. Na twee jaar hadden we de investering terugverdiend.” Bij de berekening waren er heel wat factoren: het volume wasgoed, plooi- en strijkwerk, het verbruik van de wasmachines en droogkasten, het uurloon. Belangrijk is ook op welke termijn iets gewassen moet zijn. Ook de energiebron speelt een grote rol. De expertise van Miele in andere zorginstellingen bleek een meerwaarde. Er is bijvoorbeeld ervaring in het beperken van het energieverbruik, de CO2-uitstoot, de personeelskost enzovoort. Er loopt voor de industriële machines een onderhoudscontract met Miele. “Onze toestellen worden zeer intensief gebruikt en er wordt 7/7 gewassen, goed voor zo’n 50 wasbeurten gemiddeld per week. Dankzij de preventieve onderhoudsbeurten door de technische dienst van Miele, wordt de continuïteit van onze toestellen steeds verzekerd en blijven deze jarenlang in topconditie.” 

Milieu 

Het eerste opzet was een centrale wasserij maar door de expansie van Unie-K bleek het logistiek te zwaar om alles naar één plaats te brengen. Daarom werd gekozen voor vier gedecentraliseerde wassalons. Twee zijn al operationeel, de andere volgen binnenkort. Een ecologisch verantwoorde aanpak wint veld, er zijn de klassieke drie P’s: people, profit en planet. Ons Erf heeft warmtepompen met grondboring, zonneboilers en zonnepanelen. “Elk jaar investeren we in duurzame energie. De overheid vraagt dat, maar het is ook een bewuste keuze.”  

Een voorwaarde is natuurlijk ook de kwaliteit van het wasgoed. “Het moet perfect proper zijn. Je kan het watervolume verhogen, maar bij Miele is dat niet nodig. Hun gegevens zijn exact en kunnen getest worden.” Hygiëne is van groot belang en heeft implicaties voor de inrichting van de wasserij. Vuil en gewassen goed blijft gescheiden. “Miele innoveert voortdurend. Zo is er de rotatie van de machine. We kunnen het toerental even verhogen waardoor het wasgoed extra opengaat en tegen de trommelwand gaat hangen. Als je dan het toerental verlaagt, zakt het wasgoed in één pak. Door de druk op de onderste lagen, ‘sla’ je het vuil eruit. Een voordeel is ook dat je zo 10% meer wasgoed per beurt kan verwerken. We bouwen  toestellen bouwen die berekend zijn op een intensief gebruik en een geteste levensduur van 30.000 draaiuren. Daarin maken we echt wel het verschil”, zegt Gino Cremmerye van Miele Professional. 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwbrief.