Rolf Symons MRI

AI helpt gedetailleerde doorbloeding hart te zien bij MRI

Radiologen van het Imeldaziekenhuis maken sinds kort gebruik van artificiële intelligentie om de doorbloeding van het hart tijdens medische beeldvorming waar te nemen. Er komen geen schadelijke röntgenstralen of invasieve procedures bij kijken.

Pijn op de borstkas kan meerdere oorzaken hebben. Eén van de meest belangrijke oorzaken is een verminderde doorbloeding van de hartspier. Dit kan veroorzaakt worden door een vernauwing van de grote kransslagaders, de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien, of door een dysfunctie van de kleine hartadertjes door verhoogde bloeddruk, obesitas of suikerziekte. Op de dienst Medische beeldvorming van het Imeldaziekenhuis in Bonheiden beschikken ze nu over een nieuwe onderzoekstechniek om de functie en de doorbloeding van de hartspier te beoordelen.

Kwantitatieve benadering

“Dankzij nieuwe MRI-technieken en artificiële intelligentie kunnen we op onze dienst, zonder gebruik van schadelijke röntgenstraling of invasieve procedures, de doorbloeding van de hartspier gedetailleerd beoordelen”, vertelt dr. Rolf Symons, radioloog bij het Imeldaziekenhuis. “Na injectie van medicatie om de bloedvaten van het hart maximaal te openen, kijken we hoeveel bloed naar elke regio van het hart kan gaan. Voorheen moesten we dit visueel kwalitatief beoordelen, wat heel wat ervaring vraagt en enigszins subjectief is. Dankzij het gebruik van AI kunnen we dit nu echt kwantitatief doen.”

Deze kwantitatieve benadering is vooral interessant om kleine of net wijdverspreide afwijkingen objectief op te sporen. “Met de huidige technieken is het ironisch genoeg moeilijk om afwijkingen te zien wanneer het hart volledig aangetast is. Klassieke radiologische interpretatie van beelden berust immers nog steeds op de visuele analyse van zwart-witbeelden waarbij pathologie donkerder of net lichter voorkomt in vergelijking met normaal weefsel. Als alles even ziek is, is er geen normale referentie om de analyse op te baseren.” Tijdens hetzelfde onderzoek kan het uitzicht en de functie van het hart beoordeeld worden naast zones van littekenweefsel die kunnen optreden na bijvoorbeeld een hartinfarct of hartspierontsteking.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.