Valerie Vinck, UZ Gent (c) Hendrik De Schrijver

“We evolueren naar een waardengedreven organisatie”

De boeiende complexiteit van HR in een grote organisatie. Een theaterstuk als bron van positieve energie. Aanhoudende inspanningen opdat iedereen doordrongen zou raken door de waarden. Zonder slaaf te zijn toch medewerkers ontzorgen, zodat zij kunnen zorgen voor patiënten. Aan gespreksstof was er geen gebrek toen we op de koffie gingen bij de zorgwerkgever van het jaar.

“De meeste mensen hier hadden zoiets van ‘dat is maar terecht’”, zegt Valerie Vinck over de award van Zorgwerkgever van het Jaar. Die ging dit jaar naar haar organisatie, het UZ Gent. “Maar eigenlijk zijn we vooral erg blij. En we gaan gewoon voortdoen.” Eind april van dit jaar kreeg Valerie Vinck, departementshoofd personeel en organisatie, de award uit handen van Karine Moykens, secretaris-generaal van het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Het dossier van het UZ Gent werd door de professionele jury op nummer één gezet.

Antigone op de site

De award voor Zorgwerkgever van het Jaar heeft het UZ Gent onder meer te danken aan een theaterstuk. Vorig jaar brachten personeelsleden het klassieke stuk Antigone – u kent het nog van toen u op de schoolbanken leerde over Sophocles – op de site van het ziekenhuis. Het idee komt van gedelegeerd bestuurder, prof. Eric Mortier.

Valerie Vinck legt uit hoe het project is ontstaan. “We zetten de voorbije jaren heel erg in op onze waarden, waarbij we evolueren naar een waardengedreven organisatie. Maar je kan niet van vandaag op morgen van het theoretische kader evolueren naar waarden waarvan iedereen werkelijk doordrongen is. En dus organiseren we al tien jaar lang events voor de medewerkers waar de waarden – niet expliciet, maar onderliggend – centraal staan.”

Maar het UZ Gent zet ook al lange tijd in op opendeurdagen om mensen van buiten het ziekenhuis naar de site te brengen – als bezoeker, niet als patiënt. Waar de twee samenkomen, daar is het idee voor Antigone ontstaan. “Onze gedelegeerd bestuurder is enorm belezen en heel erg met – ook klassieke – cultuur bezig. Hij had gezegd dat hij wel nog eens iets wilde doen met theater, en zo ontstond het idee om Antigone te bewerken en te laten uitvoeren door onze medewerkers voor een extern publiek”, vertelt Valerie Vinck. “We wilden mensen uit de zorg het scenario laten bewerken, omdat we de maatschappelijke thema’s erin wilden krijgen. We wilden iets brengen dat ingaat op de ethische vragen die leven in ons ziekenhuis.”

Buiten de werkuren

Het UZ ging op zoek naar vrijwilligers onder de personeelsleden die – buiten de werkuren – wilden schrijven, acteren, musiceren, zingen, decor bouwen, kostuums naaien. “Van in het begin maakten we duidelijk dat wie wil meedoen, dat moet doen vanuit een engagement, en dus buiten de werkuren. In ruil investeerden wij in die medewerkers met professionele begeleiding door het productiehuis Handelsreizigers in ideeën en de dienst Communicatie en evenementen van het ziekenhuis. Zo kregen de acteurs veel tips van professionele theatermakers en hadden de zangers een professionele zangcoach. Vanuit HR hebben we wél overlegd met de leidinggevenden van wie in wisselende diensten werkt om ervoor te zorgen dat ze vrij zouden zijn om deel te nemen aan de voorbereidingen.”

Dat alles resulteerde in een reeks voorstellingen voor in totaal maar liefst 1.400 mensen in het najaar van 2021. Die wandelden over de campus en kregen op verschillende locaties een scene van het stuk. Tussenin breide een hoorspel de scenes aan elkaar.

Lees het volledige interview met Valerie Vinck in ZORG Magazine 076. Nog geen abonnee? Klik hier.

LEES MEER OP ZORGMAGAZINE.BE

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.