“We inspireren zorgorganisaties om hun buitenruimte te vergroenen”

Regionale Landschappen slaan de brug tussen natuur en gezondheid  
De gunstige effecten van natuur voor de gezondheid is wetenschappelijk bewezen. Daarom lanceren de 16 regionale landschappen de campagne ‘Natuur met zorg’.  “Met een gloednieuwe gids, boordevol voorbeelden en concrete tips uit de zorgsector, willen ze zorginstellingen inspireren om hun buitenruimte te vergroenen”, zo luidt het.  
“De wetenschap geeft steeds meer zicht op gunstige effecten van natuur voor de gezondheid. Voor mensen die zorg nodig hebben, maar ook voor het personeel, de bezoekers en de omwonenden van zorginstellingen”, zegt Hans Keune, professor bij de leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving van de Universiteit Antwerpen en betrokken bij diverse projecten rond biodiversiteit en gezondheid. “De manier waarop is echter maatwerk. De brug slaan tussen wetenschap en praktijk is dan ook een grote uitdaging en ik ben blij dat de Regionale Landschappen die aangaan, gezien zowel participatie als natuur- en landschapskennis in hun DNA zitten.” 
De aanleg van rolstoeltoegankelijke paden met rustbanken en schaduwbomen, stilte- en belevingstuinen, natuurlijke bloemenweides, vijvers, uitkijkpunten, beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, dementietuinen, een dierenhoekje … De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen, zijn talrijk. 

Expertise 
Omdat zorginstellingen vaak de expertise niet in huis hebben om  vergroening uit te werken, kunnen ze in landschappelijk waardevolle gebieden een beroep doen op een regionaal landschap. Deze vzw zet zich samen met partners in voor het behoud en de versterking van landschap, natuur en erfgoed. Regionale landschappen hebben een brede blik op de regio vanuit unieke terreinkennis. Door de kennis van de zorginstellingen en hun (tuin)therapeuten samen te brengen met de kennis van de regionale landschappen ontstaan er mooie projecten. Regionale landschappen zorgen steeds voor maatwerk op basis van lokale kansen om mensen in contact te brengen met streekeigen natuur en landschap. “Als je ziek bent ga je naar een dokter, als je advies nodig hebt om te vergroenen ga je te rade bij een regionaal landschap”, vertelt Stefan Van Der Cruysse, directeur en medebezieler van het tuinproject in Woon- en dagondersteuning Ter Muiden in Oedelem.  
Inspiratiegids 
Om zorginstellingen te inspireren, werkten de Regionale Landschappen een gloednieuwe inspiratiegids uit. Die vertelt het verhaal van twee algemene ziekenhuizen, twee woonzorgcentra en twee psychiatrische ziekenhuizen die de buitenruimte van hun voorziening groen inrichtten en dit groen inzetten in hun werking. Je komt te weten waarom zorginstellingen kozen voor vergroening, hoe ze geïnspireerd werden, hoe de samenwerking met het Regionaal Landschap en andere partners verliep. Elke zorginstelling geeft concrete tips voor collega’s om zelf een groenere omgeving te creëren. “Het Regionaal Landschap heeft ons voor onze vergroening ontzorgd. In ons eentje hadden we dit eindresultaat nooit bereikt”, laat Dirk Van Gorp, directeur Facilitaire Diensten van Mariaziekenhuis in Pelt, zich in de brochure ontvallen.   
De inspiratiegids kun je raadplegen op www.regionalelandschappen.be. 

Lees ook

Wil je op de hoogte blijven van het laatste zorgnieuws?

Wens je up-to-date te blijven van het laatste zorgnieuws en leerrijke events?
Schrijf je dan hier in en ontvang 2-wekelijks onze nieuwsbrief.